vestnik

V Moravskih Toplicah zbrani luteranski škofje 

A. Nana Rituper Rodež, 6. 11. 2018
Nataša Juhnov
V Moravskih Toplicah so se zbrali najvišji predstavniki cerkva iz vse Evrope.
Aktualno

Škofi in najvišji predstavniki evangeličanskih cerkva iz vse Evrope so se zbrali v Moravskih Toplicah na tridnevni regionalni konferenci Svetovne luteranske zveze, ki jo prireja Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji. Razpravljajo o tem, kako se bolj angažirati za Cerkev in za svet ter iščejo odgovore na aktualna vprašanja in dileme. Sinoči jih je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor.

98958bce2fab7966e8b3e22b1367ba88
Nataša Juhnov
Od leve Stanislav Zore, Geza Filo, Borut Pahor in Martin Junge.


Letošnjo temo Zavzemanje za cerkev in za svet smo izbrali z namenom, razloži častni škof Geza Erniša, da bi razmišljali o tem, kako Cerkev razume svojo nalogo in vlogo, da ni tu samo zaradi same sebe, ampak za svet. »Želimo razmišljati o vseh bistvenih temah sodobne družbe, o beguncih, bioetičnih vprašanjih, kako nagovoriti ljudi, da bodo razumeli naš jezik, še posebno, da bodo mladi razumeli sporočilo cerkve in kako naj Cerkev približa biblične vrednote današnjemu človeku.


Na konferenci sodeluje več kot petdeset predstavnikov iz 42 cerkva z luteransko tradicijo iz vseh koncev Evrope, povabili pa so tudi predstavnike iz Indije. Zbrane je pozdravil Martin Junge, generalni sekretar Svetovne luteranske zveze (LWF), ki je povedal, kako ga veseli, da jih letos gosti slovenska cerkev, ki je z obeleževanjem obletnice ter reformatorjem in humanistom Primožem Trubarjem v minulem letu pustila velik pečat. Pravi še, da reformacija ne sme biti nostalgično gledanje na preteklost, ampak mora imeti moč v današnjem svetu, zato bo, poudarja, potrebno še bolj vključiti mlade. Časi se spreminjajo in prinašajo nove izzive, tu pa smo se zbrali, da ojačamo vero v upanje in vero v ljubezen.

a2cb167b3d885eb7d050fea6fbe2f62f
Nataša Juhnov
Geza Filo pravi, da je velika čast, da slovenska Cerkev gosti medarodno konferenco.


Kot je povedal slovenski evangeličanski škof Geza Filo je tudi Evangeličanski cerkvi v veliko čast, da gosti srečanje ravno prvo leto po 500 obletnici začetka reformacije, kar je veliko priznanje majhni cerkvi in vrednotam, za katere so se zavzemali slovenski reformatorji. Sami pa si bodo prizadevali za čim boljše sodelovanje med članicami zveze, z drugimi Cerkvami, svetovnimi religijami in civilno družbo.

16e3edd112b8c6a5fd13252d841272f8
Nataša Juhnov
Najvišji predstavniki luteranskih cerkva z gosti, med njimi predsednik države in ljubljanski nadškof.


S tem, kako velikega pomena je zbliževanje različnih pogledov in mnenj, pa se je strinjal tudi ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore in dejal, da si želi, da ta konferenca prispeva k dialoški drži, zlasti v času, ko se retorika zaostruje in odmika od dialoške drže. Evangeličanom je zaželel veliko uspeha pri iskanju odgovorov na vprašanja današnjega časa.

6d5cf24868370aec2df75f74ac598b9c
Nataša Juhnov
Zbrane je nagovorikl tudi Martin Junge, generalni sekretar LWF.

Po zaslugi reformacije smo Slovenci dobili knjižni jezik, možnost, da se izrazimo v maternem jeziku, da smo se razvili kot narod, da smo dobili demokratično državo, zdaj pa je naša naloga, da razvijemo še strpno družbo, v kateri bomo vsi živeli v miru, spoštovanju in medsebojnem zaupanju, pa je zbranim povedal predsednik Borut Pahor.

441a7a33f47b7fb7beb8ee35b3ade8e2
Nataša Juhnov
Konferenca Svetovne luteranske zveze poteka v hotelu Livada v Moravskih Toplicah. Od leve Geza Filo, Borut Pahor in Geza Erniša.

Svetovna luteranska zveza Evangeličanska cerkev na Slovenskem Geza Filo Geza Erniša borut pahor
Kaj zdaj berejo drugi