vestnik

V Murski Soboti osrednja kulturna prireditev ob mednarodnem dnevu Romov: Horvat Muc meni, da sredstva ne pridejo do njih

STA, Vestnik, 6. 4. 2024
Damjana Nemeš
Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc bo imel na današnji slovesnosti v Gledališču Park pozdravni nagovor, slavnostni govornik pa bo evropski poslanec Matjaž Nemec.
Aktualno

Pred mednarodnim dnevom Romov, ki ga obeležujemo 8. aprila, bo drevi ob 18. uri v Gledališču Park v Murski Soboti osrednja prireditev.

Na osrednji kulturni prireditvi bo slavnostni govorec evropski poslanec Matjaž Nemec, pozdravni nagovor pa bo imel predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, ki je za STA pred slovesnostjo in pred mednarodnim dnevom povedal, da ga moti, da nekatere občine, kjer Romi živijo, dobivajo iz tega naslova dodatna sredstva, ki pa jih ne namenijo nujno Romom. "Vse prekmurske občine - razen Cankove in Beltincev - so vse dejansko vlagale ali v infrastrukturo romskih naselij ali za kaj drugega, pomembnega za romsko skupnost. Na žalost pa je na Dolenjskem popolnoma drugače," je ocenil.

"Slovenija je prevzela prakso Evropske unije, ki za Rome daje ogromno sredstev, problem pa je, da ta denar do Romov ne pride," tako meni Horvat Muc. Poročila so dobra, na papirju vse zgleda dobro, a v realnosti, v romskem okolju, ni opaziti nobene razlike in napredka, je oster. Poleg tega, dodaja Horvat Muc, ima občutek, da je politična volja, ko gre za reševanja romskih vprašanj, precej nizka.

Ob skorajšnjih evropskih volitvah pa je Horvat Muc izrazil tudi skrb, kaj bo z romsko skupnostjo, če se bo Evropa, z njo pa tudi Slovenija še naprej pomikala v smeri skrajnega nacionalističnega populizma. "To je smer, ki se je Romi lahko le bojimo," je zaključil.

V kulturnem programu bodo na slovesnosti sodelovali otroci vrtca Romano s Pušče, učenci OŠ IV iz Murske Sobote, glasbenik Mišo Kontrec, plesalki Raks al Zahr in Sandra Zulić ter glasbene skupine JSB, Romano Glauso in avstrijska skupina Romano Rath.

slovesnost romi kulturna-prireditev jožek-horvat-muc