vestnik

V Murski Soboti podprli podražitev odvoza odpadkov

T. M., 17. 9. 2020
Timotej Milanov
Seja mestnega sveta
Aktualno

Svetniki Mestne občine Murska Sobota bi morali v četrtek v prvi obravnavi glasovati o odloku o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za projekt gradnje objekta vodarne na območju nekdanje Vrtnarije v Murski Soboti, a se je pred glasovanjem zapletlo.

Več svetnikov je bilo namreč mnenja, da vodarna ne sodi na to območje. Svetnik Neodvisne stranke Pomurja Anton Slavic pravi, da bi morali širše območje obravnavati celovito, saj meni, da gre za ena zadnjih zemljišč v Murski Soboti, ki jih lahko občina nameni razvoju mesta v prihodnosti. Svetnik SDS Bojan Petrijan je povedal, da bodo glasovali proti temu projektu, za katerega menijo, da ruši zastavljeno razvojno strategijo za ta del mesta. Tudi svetnik Desusa Jože Šadl je mnenja, da bi morali tak objekt postaviti drugje. Nasprotno Boštjan Zver iz družbe Vodovod sistema B, ki bi izvedla investicijo, meni, da se v Fazaneriji nahaja eden ključnih vodnih virov za oskrbo Murske Sobote, zato je tudi logično, da se vodarna nahaja v njegovi neposredni bližini. Po živahni razpravi in kratki prekinitvi seje se je župan Aleksander Jevšek predlagal, da nadaljnje odločanje o tej točki dnevnega reda prestavijo na eno od naslednjih sej mestnega sveta, kar so svetniki podprli. 

Odvoz odpadkov po novem dražji 

Nekaj polemike je sprožilo tudi sprejetje elaborata o oblikovanju cene izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju mestne občine. S sprejetjem elaborata se bodo omenjene storitve za občane namreč podražile. Direktor izvajalca-družbe Saubermacher Komunala Drago Dervarič je o razlogih za dvig cene povedal: “Zadnja potrjena cena izvira iz leta 2016, od takrat je bila samo inflacija 4,4-odstotna, minimalna plača se je dvignila za 19 odstotkov, zvišali so se tudi nekateri drugi stroški, ki predstavljajo bistven delež v strukturi stroškov izvajanja gospodarske javne službe.” Dervarič je pri tem še pojasnil, kaj bo podražitev pomenila v praksi. In sicer bo poslej pri komunalnih odpadkih povprečni mesečni strošek za gospodinjstva s 120-litrskim zabojnikom namesto 5,9 evra znašal 6,35 evra. Pri bioloških odpadkih pa bo povprečni mesečni strošek  pri gospodinjstvih s 120-litrskim zabojnikom namesto 6,36 evra po novem 7,12 evra. Svetniki so elaborat in s tem podražitev storitev potrdili. 

Več v prihodnji številki Vestnika 24. septembra. 

MOMS mestni-svet