vestnik

V Mursko Soboto prihaja tudi film Duhovnica

Vestnik.si, 7. 3. 2024
Tilen Kovač
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V soboškem Gledališču Park bodo tudi marca predvajali filme.

Danes ob 18. uri in v soboto ob 19. uri bo na sporedu film Morilci cvetne lune. Gre za delo režiserja Martina Scorseseja, ki je prejemnik desetih nominacij za oskarja, ki je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku 20. stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle. 

V četrtek, 14. marca, in v soboto, 16. marca, se bo vrtel japonski film Pošast. Ko mati ugotovi, da je za sinovo skrb zbujajoče vedenje odgovoren učitelj, odvihra v šolo in zahteva pojasnilo. A šele ko se zgodba odigra iz vseh treh perspektiv - matere, učitelja in otroka - se pred nami postopoma izriše resnica, pravi opis. Film je prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, njegov režiser je Hirokazu Kore-eda, glasbo za film pa je napisal lani preminuli maestro Rjuiči Sakamoto. 



21. in 23. marca prihaja v Mursko Soboto slovenski film Duhovnica, ki ga je režirala Maja Prettner. Film govori o evangeličanski duhovnici Jana, ki je na pomembnem razpotju, soočena z življenjsko dilemo, ali zapustiti duhovniški poklic in s tem prekiniti dolgo družinsko duhovniško tradicijo, saj sta oče in mama prav tako duhovnika. Jaza s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene norme. Sčasoma postaja v lastni cerkvi vedno bolj izobčena. Njene dolgo zakopane rane iz otroštva se prav tako odpirajo in vedno bolj se kažejo razpoke v družinskih odnosih. Na vasi velja za Božjo predstavnico na Zemlji, a tudi ona nosi svoj križ in je človek iz mesa in krvi. V četrtek po projekciji sledi pogovor z ustvarjalci filma.

V torek, 26. marca, bo premiera dokumentarnih filmov Pod krošnjami in zvezdnatim nebom in Mura, čarna reka. Pokrajina ob Muri je edinstven preplet naravnih danosti in dejavnosti človeka, ki že stoletja gospodari na tem koščku našega planeta. Ta preplet narave, vode in človeških življenj je Razvojni center Murska Sobota v sklopu projekta Natura Mura poskušal zajeti v dveh dokumentarnih filmih o reki Muri in obmurskem svetu ter o gozdovih Goričkega in njihovem nočnem življenju.

gledališče--park filmi