vestnik

V nekaterih stoječih vodah v Pomurju cianobakterije. Stiki z vodo, tudi za živali, so odsvetovani

Vestnik.si, 24. 7. 2023
FB Krajinski park Goričko
Ledavsko jezero cveti.
Aktualno

Nacionalni inštitut za biologijo je sredi julija odvzel vzorce vode v več stoječih vodah po Sloveniji, med drugim tudi v Ledavskem jezeru, kamešnici v Borecih in gramoznici Podgrad.

Rezultati so pokazali, da v gramoznici Podgrad in Ledavskem jezeru prevladujejo cianobakterije. "Vsi opaženi rodovi so lahko strupeni, tako da odsvetujemo kopanje in druge stike z vodo, tudi za živali," so sporočili iz inštituta. Koncentracija cianobakterijskih barvil je bila v Ledavskem jezeru 66 μg/L. V kamešnici Boreci cianobakterij niso opazili. 

Pri odvzemanju vzorcev so izmerili tudi temperature vode in zaznali, da je bila na vseh vzorčenih mestih višja od 27 stopinj Celzija, v Ledavskem jezeru je dosegla skoraj 30 stopinj Celzija. 

O prisotnosti cianobakterij v Ledavskem jezeru smo poročali že konec junija. Spomnimo, da so cianobakterije posebna skupina bakterij, ki izvajajo fotosintezo in proizvajajo kisik. Vsebujejo klorofil in specifična barvila, ki jim dajejo modrozeleno ali škrlatno obarvanost. Cianobakterije v svojih celicah proizvajajo snovi, ki jim pomagajo preživeti, in številne so koristne, nekatere pa so lahko strupene. Tako imenovani cianotoksini se lahko po strupenosti primerjajo s strupom zelene mušnice ali kobre. Kot navajajo pri inštitutu, v okolju ni dovolj visokih koncentracij za akutno zastrupitev ljudi, so pa lahko strupene cianobakterije nevarne za živali. 

Nasveti, kako se izogniti nevarnosti

Nacionalni inštitut za biologijo svetuje, da v vodah, kjer so prisotni cianotoksini ne plavate, ne čolnarite in ne izvajate drugih vodnih športov, ne dotikajte se gošče, ki plava na površini, ne lovite rib in uživajte rib, ulovljenih na takšnih območjih. Če ste bili v stiku z jezersko vodo, se umijte s čisto vodo. 

Domačim živalim preprečite, da pijejo vodo iz jezera, plavajo in se igrajo v vodi, si ližejo dlako po stiku z vodo, uživajo živali, najdene v ali v bližini vode, ližejo kamne, najdene v ali ob vodi. Če so bile domače živali kljub vsemu v vodi, jih čim prej umijte s čisto vodo. 

ledavsko-jezero cvetenje cianobakterije