vestnik

V Občini Kuzma v prihodnje le osem svetnikov?

Damjana Nemeš, 19. 7. 2024
Nataša Juhnov
V Občini Kuzma v prihodnje le osem svetnikov?
Aktualno

Ukrepali bodo zoper tiste, ki ne uporabljajo vode iz javnega omrežja.

Svetniki Občine Kuzma so na zadnji seji v prvi obravnavi potrdili spremembe in dopolnitve statuta občine. Analiza ministrstva za javno upravo je pokazala, da je treba zaradi nespoštovanja načela splošne in enake volilne pravice pri določitvi volilnih enot za volitve članov občinskega sveta neskladje odpraviti. Največkrat predlagana rešitev je, da se sprejme odlok o določitvi le ene volilne enote v občini ter se tako ohrani volilni sistem, kar pa pomeni zmanjšanje števila svetnikov za enega člana oziroma članico. Prvi člen statuta se po novem glasi, da občinski svet šteje osem članov oziroma članic, od katerih je eden pripadnik romske skupnosti. Do spremembe je prišlo tudi pri poslovniku občinskega sveta. Zaradi neskladnosti določb v 47. členu poslovnika je treba spremeniti določbe, ki opredeljujejo hrambo in uporabo zvočnega in slikovnega gradiva s sej občinskega sveta. Tako spremembe statuta občine kot poslovnika občinskega sveta so bile v prvi obravnavi sprejete z dvotretjinsko večino glasov vseh članov občinskega sveta.

V prvi obravnavi je bil potrjen tudi odlok o določitvi volilnih enot za volitve članov občinskega sveta in župana občine. Po tem odloku se sedem članov občinskega sveta in predstavnik romske skupnosti volijo po večinskem volilnem sistemu in v eni volilni enoti, ki obsega naselja Dolič, Gornji Slaveči, Trdkova, Kuzma in Matjaševci. Za volitve župana je volilna enota območje celotne občine.

Svetniki so potrdili še evidenco gospodinjstev, ki niso priključena na javno vodovodno omrežje občine, in evidenco gospodinjstev, ki ne uporabljajo pitne vode iz javnega vodovodnega omrežja oziroma imajo mesečno porabo manjšo od enega kubičnega metra na osebo. Veliko uporabnikov pitne vode namreč še vedno ni priključenih na javni vodovodni sistem, čeprav pravilnik o oskrbi prebivalstva s pitno vodo jasno določa, da se morajo na javni vodovod priključiti vsa gospodinjstva, če je to zgrajeno. Uporaba vode iz zasebnih vodnih zajetij je dovoljena le za pranje avtomobilov in zalivanje vrtov. Ker veliko gospodinjstev ne uporablja pitne vode iz javnega vodovodnega omrežja, prihaja tudi do nepredvidenih finančnih bremen za občinski proračun. To je bil tudi razlog, da so svetniki sprejeli omenjeni evidenci, potrdili pa so tudi, da se za posamezna gospodinjstva s seznama uvede dodatna finančna obremenitev, proti nekaterim pa tudi inšpekcijski nadzor in ukrepanje. 

občina-kuzma občinski-svet seja