vestnik

V občini Ljutomer letošnje leto v znamenju gasilcev in prostovoljcev

MV, 22. 3. 2021
Vida Toš
Olga Karba
Aktualno

Ljutomerski svetniki so potrdili predlog občinske uprave, da leto 2021 razglasijo za leto gasilstva in prostovoljstva. Kot je v obrazložitvi zapisala županja Olga Karba, se v lokalni skupnosti širi prostovoljstvo tako v formalnih oblikah kakor tudi kot pomoč posameznikov ali neformalnih skupin.

»Občina je ponosna na številne prostovoljne organizacije, ki delujejo na njenem območju,« je zapisala ljutomerska županja, pri tem pa posebej omenila Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer, ki letos slavi častitljivih 150 let obstoja.


Organizacij, ki jim je prostovoljstvo ključna dejavnost ali pa se z njim srečujejo pri izvajanju drugih programov, je v občini veliko. Med najvidnejše sodijo Mladinski svet Ljutomer in Večgeneracijski center Ljutomer, Župnijska karitas Ljutomer, Lions in Leo klub Ljutomer, območni odbor Rdečega križa Ljutomer, Mladinski center Prlekije, Društvo prijateljev mladine Ljutomer, Društvo upokojencev Ljutomer, vsa prostovoljna gasilska društva, društva na področju sociale in zdravstva, kulture, mladine, turizma, športa in drugih področij.
»Menimo, da je lokalna skupnost dolžna poudariti in promovirati pomen prostovoljstva v svojem okolju ter se z razglasitvijo leta gasilstva in prostovoljstva tudi zahvaliti vsem in vsakomur, ki s svojimi nesebičnimi dejanji pomaga sočloveku v tem negotovem času za posameznika ter celotno skupnost,« je zapisala Karbova. 

Občina sicer že več let izkazuje pozornost in zahvalo vsem posameznikom, prostovoljcem, ki delujejo znotraj društev, za njihovo bogato udejstvovanje in prispevek k dobrobiti skupnosti. Ob vsakem občinskem prazniku organizirajo prireditev Občina na prostem – dan društev in nevladnih organizacij. Letos bo desetletnica te prireditve, kar bodo prav tako vključili v leto gasilstva in prostovoljstva.

Potrdili 15-milijonski proračun

Ljutomerski svetniki so na seji potrdili proračun za leto 2021, v katerem načrtujejo za 15,4 milijona evrov prihodkov in za 17,2 milijona evrov odhodkov. Med javno obravnavo sta bili vloženi dve dopolnili. Svetnika Matevž Kavčič in Sara Karba sta vložila dopolnilo za povišanje denarnih sredstev, namenjenih vzdrževanju gasilskih orodišč, za 10 tisoč evrov, Slavica Sunčič pa je predlagala, da se za obnovo zadružnega doma v Krištancih nameni 30 tisoč evrov več. Svetniki so obe dopolnili potrdili. Potrdili so tudi zvišanje denarne pomoči, ki jo starši prejmejo ob rojstvu otroka. Ob rojstvu prvega otroka ta po novem znaša 250 evrov, za vsakega naslednjega pa 50 evrov več. Nova višina pomoči pripada otrokom, rojenim od vključno 1. januarja letos.

Posnetek slike
Seja ljutomerskega občinskega sveta je zaradi epidemioloških razmer potekala prek aplikacije ZOOM.
občina-ljutomer leto-prostovoljcev