vestnik

V obdobju sproščanja še toliko večji poudarek na preventivne ukrepe

Vestnik, 15. 2. 2021
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ob rahljanju ukrepov je še bolj pomembno upoštevati preventivne zaščitne ukrepe.

Tedensko povprečje okužb v Sloveniji znaša 822, za primerjavo, v soboto je bilo 846. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države je 609,7, v Pomurju pa 594,4. Sedemdnevna incidenca v pomurski regiji je 272,2, v Sloveniji pa 273,9. 

Danes se odpirajo šole, trgovine, storitvene dejavnosti. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte pravi, da sproščanje ukrepov ne pomeni, da lahko pozabimo na upoštevanje vseh preventivnih ukrepov. Še vedno jih je treba nujno in dosledno izvajati, saj bomo le tako dosegli, da se bo povprečje okužb in število hospitaliziranih še naprej zniževalo. To pa bo vodilo do več rahljanj ukrepov. Prehod v rumeno fazo sledi, ko število hospitaliziranih pade pod 500, tedensko povprečje okužb pa pod 600. 

Prihaja čas povečanega pojava okužb dihal, še opozarja Fortejeva, zato je pomembno, da se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se nahaja ogromno ljudi. Prostore redno zračimo, sicer pa nosimo maske, vzdržujemo distanco in razkužujemo roke.  

Tistim, ki so že bili dvakrat cepljeni, se ni treba testirati na covid-19. Cepivo BionTech/Pfizer zagotavlja varnost po sedmih dneh, cepivo Moderne po 14, cepivo AstraZeneca pa po 21 dneh. 

zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska
Niko Časar
Fotografija je simbolična.

Darko Černe, predstojnik Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC Ljubljana, pa se je v svojem nagovoru dotaknil hitrih antigenskih testov. Dejal je, da imajo ti več pozitivnih lastnosti. V zelo kratkem času se jih lahko naredi v velikem številu, niso vezani na laboratorij, množični pristop pa omogoča najdbo dodatnih bolnikov, ki jih samo z laboratorijem ne bi našli. Poleg tega je cena primernejša, testi pa imajo tudi motivacijski moment. Černe tako poudarja, da imajo strokovnjaki laboratorijske medicine višje standarde laboratorijskih preiskav, kot jih omogočajo hitri testi, menijo pa, da je njihova uporaba dobra, če je množična. V tem primeru bodo namreč pozitivne lastnosti prevagale nad negativnimi. V ustrezni umestitvi teh testov v sistem, pa lahko njihova uporaba pomembno vpliva k zamejitvi epidemije, še dodaja govornik. 

koronavirus alenka-forte