vestnik

V Odrancih bodo obnavljali streho telovadnice

M. H., 5. 4. 2024
Majda Horvat
Občina Odranci načrtuje obnovo strehe šolske telovadnice.
Aktualno

Urejanje komunalne čistilne naprave in omrežja še vedno v ospredju.

Proračun Občine Odranci letos znaša 1,7 milijona evra, od tega bo lokalna skupnost 43 odstotkov namenila za naložbe. Eden večjih projektov je načrtovana obnova strehe na šolski telovadnici z zamenjavo strešne kritine. Telovadnica je bila zgrajena leta 1984 in delno obnovljena pred dvajsetimi leti, streha je zato dotrajana in nujno potrebna zamenjave, saj v zadnjem času večkrat prihaja do zamakanja. Z naložbo bodo zagotovili ustrezne razmere za nemoten pouk športne vzgoje, športno treniranje, rekreacijo in aktivno preživljanje prostega časa. Občina je naložbo že prijavila na javni razpis fundacije za šport za sofinanciranje gradnje športnih objektov in površin za šport v naravi v letu 2024, sama pa ima v proračunu za ta namen rezerviranih nekaj manj kot 100 tisoč evrov. Naložbo bodo letos izvedli ne glede na to, ali bodo uspešni s prijavo na razpisu.



Druga večja proračunska postavka je priprava projekta za sanacijo čistilne naprave, za kar letos namenjajo 95 tisoč evrov. Občina se z iskanjem rešitev za neustrezno komunalno čistilno napravo in kanalizacijski sistem ukvarja že nekaj časa. Čistilna naprava je bila zgrajena leta 1996 in povečana v letu 2000, uradna moč je 1950 populacijskih enot, a so nanjo priključena vsa odranska gospodinjstva in vsa podjetja v industrijski coni. V zadnjih letih je postala preobremenjena, izpustna voda pa ne dosega zahtevanih parametrov čistosti, kar pomeni, da onesnažuje potok Črnec, v katerega se izteka.

Konec oktobra lani se je v Odrancih oglasil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, s tamkajšnjo županjo Barbaro Ferenčak sta se pogovarjala tudi o možnostih za nadgradnjo čistilne naprave. Občina se je sanacije čistilne naprave lotila že leta 2021, takrat so obnovili betonski del kot tudi tehnološki postopek, vendar ti posegi še vedno niso zadostni. 


V Odrancih so že tudi izvedli tesnitev za prvo tretjino kanalizacijskega omrežja, kar je občini z odločbo naložil okoljski inšpektor, do konca leta pa bodo sanacijo izvedli še za preostali del. Težava je v tem, da padavinska voda vdira v omrežje in dodatno obremenjuje delovanje čistilne naprave.

Tretja finančno večja postavka v proračunu je nadaljnja ureditev ceste na Gredicah, za kar bodo namenili 71 tisoč evrov, denar pa bodo porabili za preplastitev javne poti.

občina-odranci proračun