vestnik

V Odrancih je dišalo po ajdovi kaši

Jože Gabor, 9. 7. 2023
Jože Gabor
Ajdova noč 2023
Aktualno

Pred skoraj tremi desetletji so v Odrancih prvič organizirali enodnevno prireditev Ajdova noč v spomin na čase, ko je vas bila znana daleč naokrog po pridelavi in predelavi ajde.

Letos so prireditev organizirali že osemindvajsetič, različni dogodki od glasbenih do gledališkega in kulinaričnega pa že več let potekajo dva dni. Največ obiskovalcev pritegnejo sicer večerni glasbeni dogodki z več nastopajočimi skupinami. Veliko ekip in obiskovalcev pa vsako leto sodeluje tudi pri kuhanju ajdove kaše, ki je tudi zaradi te prireditve v kraju in drugje bolj priljubljena. Po ajdovi kaši je letos dišalo iz štirinajstih kotlov, kuhali pa so jih člani dvanajstih društev iz Občine Odranci, ekipa skupine prijateljev in ekipa podjetnika iz občine. Krajani so se tudi tokrat dokazali v kuhanju ajdove kaše, ki je bila nekoč in je še danes, pogosto na domačih mizah kot samostojna jed ali pa kot priloga.

ajdova-noč-2023, odranci
Jože Gabor
Ajdova noč 2023

Organizator Ajdove noči je bil Nogometni klub Odranci. Organizacijsko pa je za kuhanje ajdove kaše poskrbel odbor za družbene dejavnosti Občine Odranci. V Športno-rekreacijskem parku Odranci so tudi letos pripravili pester program za vse generacije. Tudi za najmlajše z animacijo in gledališko predstavo Gledališča KU-KUC Bobi – čisto poseben kuža. Pripravili so tudi srečanje starejših občanov, katere so pogostili, ti pa so lahko tudi zaplesali ob zvokih glasbene skupine Kringer. Ajdova noč je največja prireditev v občini, ki pritegne tudi veliko obiskovalcev od drugod. Tudi letos je bila dva večera glasba za različne glasbene okus, glavna zvezda pa je bil Petar Grašo.

ajdova-noč-2023, odranci
Jože Gabor
Ajdova noč 2023

Glavni namen pri kuhanju ajdove kaše je druženje ter zabava in ne tekmovanje, je poudarila Elizabeta Grabnar, ki je vodila organizacijo kuhanja. Se pa vse ekipe vsako leto potrudijo, da je jed čim bolj okusna in so tisti, ki jo poskusijo res zadovoljni. Veseli pa jih, da pri kuhanju ajdove kaše sodeluje vsako leto več mladih. Ajdovo kašo pripravijo tako, kot jo pripravljajo doma, tako, kot je ajdova kaša najbolj všeč njihovim članom družin. V Občini so ponosni na svojo tradicijo in ohranjajo kulturno dediščino. Zgodovinski viri pričajo, da je bilo veliko površin v okolici vasi zasajeno z ajdo, ki so jo prodajali v Prekmurju, pa tudi v bolj oddaljenih krajih kot je Maribor in hrvaški Varaždin. Šaljiva zgodba pravi, da je ob prihodu Armstronga na Luno že tam bil Odrančar, ki mu je ponudil ajdovo kašo. Ajde je sicer danes na njivah v okolici vasi veliko manj, kot je je bilo nekoč. Mnogi krajani pa ajdovo kašo radi vključujejo v jedi, ki jih pripravljajo, saj gre za zelo okusno in zdravo žito.
odranci ajdova-noč