vestnik

V Odrancih začeli tesniti kanalizacijo: Kam bo odtekala deževnica?

Majda Horvat, 22. 9. 2023
Jure Kljajić
Kanalizacijsko omrežje v Odrancih je bilo zgrajeno samo za odvajanje fekalne odpadne vode, bistven razlog, zakaj je treba deževnica ločiti od omrežja pa je v tem, da ta obremenjuje čistilno napravo. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Inšpektor naložil zapiranje kanalizacije za dotok padavinske vode, ker ob nalivih dviguje komunalno blato v čistilni napravi.

V Odrancih so začeli tesniti kanalizacijske cevi na spojih in jaških na odsekih naselje Gredice, Gajska ulica in Panonska ulica, kar je tretjina celotnega kanalizacijskega omrežja. Na tak način bodo do oktobra prihodnje leto pregledali in zatesnili celotno kanalizacijsko omrežje. Gre za ukrep, ki ga je Občini Odranci z odločbo odredil okoljski inšpektor po zadnjem nadzoru kanalizacijskega sistema in komunalne čistilne naprave v času zadnjega obilnega deževja.



Tesnitev kanalizacijskega omrežja tudi pomeni, da bodo morala gospodinjstva zapreti iztoke, po katerih v javno kanalizacijo spuščajo padavinsko vodo s svojih streh in dvorišč. V javno kanalizacijo namreč ni dovoljeno odvajati drenažne vode, podtalnice, vodotokov ter padavinske vode, ki jih je možno speljati v ponikovalnico ali vodotok, lastnik ali upravljavec objekta pa mora po odloku, ki ga je odranska občina sprejela leta 2010, za padavinsko vodo s strehe zagotoviti odvajanje neposredno v vodotoke ali ponikanje v tla, kadar je to izvedljivo.

Kanalizacijsko omrežje v Odrancih je bilo namreč zgrajeno samo za odvajanje fekalne odpadne vode, bistven razlog, zakaj je treba deževnico ločiti od omrežja, pa je v tem, da ta obremenjuje čistilno napravo. To še posebej velja ob nalivih, ko prevelik dotok padavinske vode znižuje učinkovitost naprave in dviguje komunalno blato, to se izpira v potok Črnec in ga onesnažuje.

Občina je za zatesnitev kanalizacije najela izvajalca del, podjetje Krašovec-Hidrospeleo. To bo v Panonski ulici zaprlo osem spojev, v naselju Gredice enajst, v Gajski ulici 25 in v Sevranski ulici 27. Občina je gospodinjstva s tem seznanila z obvestilom, ki so ga našla v poštnem nabiralniku, informacija pa je objavljena tudi na občinski spletni strani in družbenem omrežju. »V obvestilu uporabnikom smo navedli, da morajo v tem času sami odpraviti nepravilnost, če imajo speljano v kanalizacijo tudi meteorno vodo. Sicer pa izbrani izvajalec že sproti ugotavlja, na katerem mestu je nepravilnost, in o tem kršilce obvešča režijski delavec občine,« o pristopu pravi županja Barbara Ferenčak. Zapisali so še, da če hišni priključki ne bodo sanirani tako, da se prepreči dotok ali vdor vode, bodo o tem dolžni obvestiti pristojni inšpektorat. Županja še zagotavlja, da bo pregled zajemal tudi vse javne površine v občini, in če bo potrebno, bodo tudi tu uredili ustrezno odvajanje deževnice.

IMG_6528V
Občina Odranci
Barbara Ferenčak, županja Občine Odranci: »V obvestilu uporabnikom smo navedli, da morajo v tem času sami odpraviti nepravilnost, imajo speljano v kanalizacijo tudi meteorno vodo. Sicer pa izbrani izvajalec že sproti ugotavlja, na katerem mestu je nepravilnost in o tem kršitelje obvešča režijski delavec občine.« Foto Občina Odranci



Zapiranje hišnih priključkov za padavinsko vodo bo težava za tista gospodinjstva, ki zaradi strnjenosti naselja nimajo možnosti, da bi jo speljala v jarek ali na dovolj velike zelene površine, zatesnjene kanalizacijske cevi pa pri nekaterih vzbujajo skrb tudi zaradi morebitnega zastajanja padavinske vode na površini. V delu vasi namreč nimajo sistema za njeno odvajanje. Gre za območje, ki zajema tudi športni center, ta pa je že bil izpostavljen pri problemu prevelikega pritiska onesnažene padavinske vode na čistilno napravo.

Do tesnjenja kanalizacijskega omrežja je kritičen nekdanji župan Ivan Markoja, saj, kot pravi, s tem ukrepom problema ni mogoče rešiti. Reševati bi ga bilo treba z vlaganjem v nadaljnjo sanacijo čistilne naprave. Poudarja tudi, da težava niso gospodinjstva, ki imajo deževnico speljano v omrežje, saj jih ni veliko, ampak je bistvo problema v prepustnosti kanalizacijskega omrežja. To je bilo zgrajeno pred tridesetimi leti z betonskimi cevmi, ki niso vodotesne, zaradi razmikov med njimi in spremenjene lege pa se jih po besedah Markoje tudi ne bo dalo učinkovito zatesniti.

občina-odranci, meteorna-voda, žleb, potok-črnec
Jure Kljajić
Zapiranje hišnih priključkov za padavinsko vodo bo težava za tista gospodinjstva, ki zaradi strnjenosti naselja nimajo možnosti, da bi jo speljala v jarek ali na dovolj velike zelene površine. Foto Jure Kljajić

odranci kanalizacija deževnica