vestnik

V odranskem dnevnem centru že sprejemajo prijave

Majda Horvat, 10. 1. 2023
Majda Horvat
Dnevni center za starejše v Odrancih je pripravljen, da sprejme prve uporabnike.
Aktualno

Dom starejših Lendava zagotovil tudi opremo za fizioterapijo in primerno vozilo za prevoz uporabnikov

Dnevni center za starejše v Odrancih je zgrajen do konca in ga opremljajo. »V okviru projekta smo kupili tudi opremo za izvajanje storitev fizioterapije, ki je bodo deležni uporabniki storitev dnevnega varstva,« je povedal Goran Kuzma, direktor Doma starejših Lendava, zavoda, ki mu je bila zaupana izvedba naložbe in bo v novem objektu tudi opravljal dejavnost varstva in oskrbe. Prav tako je dom že zagotovil avtomobil za prevoz uporabnikov, saj veliko starejših nima lastnega prevoza ali pa imajo omejene možnosti za prevoz zaradi uporabe medicinsko-tehničnih pripomočkov za gibanje.



Zdaj jih čaka še preverjanje potreb in ugotavljanje želja uporabnikov za storitve, ki jih bodo ponujali v dnevnem centru. Še ta mesec bodo izvedli anketo, seznanjali zainteresirane s postopkom vključitve v dnevno varstvo in zagnali aktivnosti za sprejem prvih uporabnikov. »Že sedaj lahko zainteresirani oddajo prošnjo za vključitev v storitev dnevnega varstva, ki se bo prav gotovo začela izvajati v prvih mesecih leta,« je podčrtal Kuzma. Dodal je, da se z odransko občino pogovarjajo o morebitnih ugodnostih za njihove občane, in ker bodo v dnevno varstvo lahko prihajali tudi občani iz sosednjih občin, se bodo pogovorili še z vodstvi teh.

Kot je znano, je denar za gradnjo objekta, 500 tisoč evrov, zagotovila država s pomočjo evropskih sredstev, odranska občina pa je prispevala zemljišče.


Dnevno varstvo je bilo doslej manj poznana socialna storitev za starejše ljudi, s širitvijo mreže dnevnih centrov pa postaja veliko bolj opazna in zaradi svojih prednostnih tudi vse bolj sprejeta. Njena največja vrednost je v tem, da bodo starejši lahko dlje časa ostajali v domačem okolju in pri svojih družinah, s porazdelitvijo varstva pa je pomembna tudi za svojce, ki zdaj sami skrbijo za ostarele člane družine. Dnevno varstvo je zelo pomembno tudi zato, ker število starejših ljudi iz leta v leto raste, tudi njihove potrebe so čedalje bolj kompleksne.

O krepitvi dejavnosti dnevnega varstva govori tudi resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2022–2030, ki med izzive postavlja zagotovitev vsaj 1300 mest v dnevnih oblikah varstva starejših, prav tako naj bi se okrepile oblike dnevnega varstva za osebe z demenco.

dnevni-center odranci dom-starejših-lendava
Kaj zdaj berejo drugi