vestnik

V okolici Murske Sobota poginila buldoga. Policisti sumijo, da so ju zastrupili

Andrej Bedek, 8. 7. 2024
Osebni arhiv
Koga sta motila Lens in Thor?
Aktualno

Kinolog Janez Žekš pravi, da so tovrstna dejanja izraz današnje družbe.

Za mlado družino iz okolice Murske Sobote bo letošnji 16. junij za vedno zapisan s črnim. Medtem ko so letovali v tujini, sta jim doma poginula francoska buldoga Thor in Lens, stara šest in sedem let.

Še danes ne more zadrževati solz

»Tašča in svakinja sta kot običajno, ko nas ni bilo doma, prišli nahranit Thora in Lensa in ju odpeljali na sprehod,« začne pripovedovati oče mlade družine. Po 10, 15 minutah sprehoda po za živali znani poti po travnikih in njivah nedaleč od vasi se je starejši pes, Lens, začel peniti v gobcu, dobil je tudi krče. Skrbni sprehajalki, ki sta s seboj imeli tudi svojega psa, sta takoj stekli po avtomobil, oddaljen kilometer ali dva.

A zaman. Sedemletni štirinožec je poginil že med prevozom do dežurne veterinarske ambulante, eno leto mlajši kosmatinec se je medtem prav tako začel peniti, dobil je tudi krče, kar so značilni znaki zastrupitve. »Pet oziroma šest ur so se v ambulanti borili za njegovo življenje. Čeprav je Thor tehtal le 15 kilogramov, so ga na miru morali držati kar trije ljudje, tako se je zvijal od krčev,« usodne sekunde opisuje lastnik poginulih buldogov, ki še danes zaradi izgube ne more zadrževati solz.

»Oba psa sta bila zdrava, redno veterinarsko pregledana, dežurni veterinar se je zato lahko le čudil, kako mlajšemu Thoru ne more zbiti telesne temperature, ki se je nenehno gibala okoli 40 stopinj Celzija,« trpljenje uboge živali opisuje naš sogovornik, ki je z nami stik navezal, ker ne želi, da bi se drugim lastnikom živali dogajale tovrstne zgodbe.

francoski-buldug, pogin, zastrupitev, pes
Osebni arhiv
Thor.

Zbirajo informacije

Pogin živali so prijavili policiji, saj tega, da sta se živali morebiti sami zastrupili med sprehodom, ne verjamejo. »Potem bi tretji pes, ki je bil s taščo in njeno hčerko, verjetno prav tako poskušal ta strup pojesti,« razmišlja lastnik poginulih živali.

Pogin živali je ganil tudi vsega vajene policiste, vodnike službenih psov, ki so prispeli na kraj naznanitve dogodka. »Res so bili zelo korektni, obljubili so, da bodo storili vse, da odkrijejo storilca,« razlaga sogovornik, ki sumi, kdo bi lahko bil storilec. To po njegovih besedah kažejo sledi na panelni ogradi ob njihovi stanovanjski hiši in okolici. Kljub temu ne želi na nikogar kazati s prstom, »naj policija opravi svoje delo, verjamem, da bo«.

Po besedah Suzane Rauš, uradne govorke Policijske uprave (PU) Murska Sobota, policisti in kriminalisti v primeru, o katerem pišemo, obravnavajo kaznivo dejanje mučenja živali. »O zadevi intenzivno zbiramo obvestila in informacije,« je dodala. Policisti in kriminalisti soboške PU v povprečju na leto obravnavajo osem kaznivih dejanj mučenja živali in okoli 100 prekrškov zaradi kršitev predpisov zakona o živalih (glej tabeli). Zastrupljanje živali je kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, vendar gre lahko pri tem tudi za kaznivo dejanje mučenja živali, ki ima lahko za posledico okvaro zdravja živali ali njen pogin. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

mučenje živali, kazniva dejanja
Vestnik.si
Kršitve in število kaznivih dejanj.

»Nekdo jima je moral podtakniti strup«

V nasprotju s policijo je veliko bolj zgovoren Janez Žekš iz Bakovec, priznani kinolog, ki se že 40 let ukvarja z vzrejo psov. »To je delo hudobnih ljudi, ki v sodobnem času drugemu človeku želijo le najhujše. To je tudi izraz današnje družbe, ki je vse bolj razdeljena in tekmovalna,« meni. Doda, da so policisti po njegovih izkušnjah pogosto nemočni pri odkrivanju storilcev mučenja živali. »Tudi zato, ker lastniki tega iz različnih razlogov ne prijavljajo.«

Ko mu opišemo simptome živali pred poginom, je cenjeni vzreditelj psov jasen. »Nekdo jim je podtaknil strup za podgane ali polže. Krči so posledica notranjih krvavitev, strup poskrbi za razkroj črevesja, med blatom se pojavi kri ali pa žival bljuva kri. V takem primeru živalim ni mogoče kaj dosti pomagati,« pravi Žekš.

francoski-buldug, pogin, zastrupitev, pes
Osebni arhiv
Koga sta motila Lens in Thor?

Sam se je srečal že z več primeri na terenu, ko je kdo poskušal zastrupiti pse. »Dovolj je, če žival le poliže kako zastrupljeno kost ali kos mesa, se je pa že zgodilo, da so med hrano zastrupljevalci dajali beton, kar je prav tako imelo za posledico uničenje živalskega črevesja.« Žekš še enkrat poudari, da človeška hudobija res ne pozna meja, saj je prav za potrebe našega prispevka govoril še z nekaterimi kinologi po Sloveniji, ki so mu prav tako poročali o več zastrupitvah psov, predvsem pasemskih. »Zakaj bi ljudje nastavljali strup psom, nam za zdaj (še) ni znano, vendar lahko sklepamo na več dejavnikov – moteč lajež, sosedski spori, iztrebki v parkih in drugih javnih površinah in podobno,« pa je o morebitnih nagibih povedala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

Za več podatkov nujna obdukcija

V Društvu za zaščito Pomurja so seznanjeni s primerom, o katerem poročamo. »O tem smo bili obveščeni od lastnikov, več pa nam ni znano. Občasno smo res obveščeni o zastrupitvi psov in tudi mačk. Je pa potrebno za natančne podatke o smrti živali narediti obdukcijo. Za to se večina lastnikov zaradi dodatnega visokega stroška ne odloči. Tako da nam izvor zastrupitve večinoma ni znan in tako je tudi ozaveščanje in opozarjanje lastnikov v tej smeri omejeno,« so v odgovorih na naša vprašanja zapisali v Društvu za zaščito živali Pomurja, v katerem sodelujejo tudi s policijo. »S policijo sodelujemo občasno, to je po potrebi. Za takšne resne primere, kjer je prisotna smrt živali, je po našem mnenju bolj pristojna veterinarska inšpekcija. Naše delovanje je usmerjeno predvsem v ozaveščanje, preventivne aktivnosti ter pomoč živalim in skrbnikom,« so nam še odgovorili v društvu in obenem spomnili, da lahko o mučenju živali govorimo tudi zaradi izpostavljenosti živali poletni vročini.

zastrupitev mučenje-živali murska-sobota