vestnik

V ormoški osnovni šoli že 13 ukrajinskih otrok, policija opozarja na nevarnost trgovine z ljudmi

R.Š., 24. 3. 2022
Matej Fišer
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji seji je vlada sprejela uredbo o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito in prosilcem za začasno zaščito.

Uredba, ki jo je danes sprejela vlada, je izvedbeni akt, ki podrobneje določa način zagotavljanja pravic beguncem iz Ukrajine. Kot je na tiskovni konferenci po seji vlade obrazložila direktorica Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj, imajo osebe z začasno zaščito tako pravico do nastanitve in prehrane v nastanitvenem centru, če ne morejo bivati pri sorodnikih ali zasebnikih. V nastanitvenem centru jim bo omogočena prehrana in pravica do mesečne žepnine. Osebe, ki pa bivajo pri sorodnikih in zasebnikih, pa bodo lahko vložile vlogo za denarno pomoč, vložiti bo mogoče tudi vlogo za pomoč za bivanje. Obenem bo osebam omogočen prost vstop na trg dela in vključitev v vse izobraževalne procese - tudi v vrtce. Ravno tako imajo pravice do združevanje družine in obveščanja o pravicah in dolžnostih. Dnevno ažurne informacije bodo na voljo na spletnih straneh urada.


V slovenskih šolah trenutno 131 begunskih otrok


Sistem vključevanja begunskih otrok iz Ukrajine v vzgojno-izobraževalni proces je po besedah ministrice za šolstvo Simone Kustec vzpostavljen izrazito vključujoče. Ta trenutek je v Sloveniji v osnovne šole vključenih že 131 begunskih otrok v 64 osnovnih šolah po celotni državi. Praviloma gre za enega ali dva otroka v posamezni šoli, izjema je osnovna šola v Ormožu, v katero je vključenih 13 otrok, večja skupina pa se sedaj vključuje tudi v osnovno šolo v Logatcu. Kot je dejala ministrica, danes sprejeta uredba zagotavlja begunskim otrokom iz Ukrajine varno učno in širše družbeno okolje ter odpira vrata vsem, da pridejo v vrtce, osnovne in srednje šole ter tudi na fakultete.

PREBERITE ŠE: Koliko ukrajinskih otrok je že v pomurskih šolah?

"Vsi so izjemno dobrodošli in verjamem, da je to ena od temeljnih poslanstev takšne družbe kot je slovenska in kvalitetnega izobraževalnega sistema, da naredi vse za to, da ljudem v stiskah pomaga in zagotavlja nadaljevanje učenja," je še poudarila.


Ozaveščanje in informiranje beguncev


Na tiskovni konferenci je spregovoril tudi Damijan Roškarič, višji kriminalistični inšpektor specialist iz UKP GPU, ki je opozoril na nevarnost, da državljani Ukrajine postanejo žrtve trgovine z ljudmi in drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Kot je zagotovil, so aktivnosti policije in medresorske skupine usmerjene v ozaveščanje in informiranje državljanov Ukrajine o trgovini z ljudmi, v aktivnosti pa se bodo vključili tudi predstavniki civilne družbe in nevladnih organizacij, ki delujejo na tem področju.

vlada-rs uredba begunci ukrajina