vestnik

V petek napovedano pestro vremensko dogajanje, izdano tudi opozorilo

Vestnik.si, 29. 5. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Agencija Republike Slovenije za okolje je za četrtek in petek za celotno državo izdala rumeno opozorilo zaradi neviht.

Portal Neurje.si je napovedal še en obsežen padavinski dogodek, ki bo v petek prinesel močne nevihte in velike količine padavin. Fotografije z opisi na njihovi strani prikazujejo potencialno dogajanje, čeprav razporeditev padavin lahko variira glede na postavitev višinskega jedra.

Nevihte se bodo začele že v četrtek, glavnina pa je pričakovana v petek. Zaradi premočene zemlje bo povečana verjetnost zemeljskih plazov, poplavljali pa bodo tudi nekateri vodotoki, napoveduje portal Neurje.si. 

Kombinacija vzhodnih vetrov v spodnjih plasteh ozračja in jugozahodnika bo ustvarjala pogoje za striženje vetra, kar lahko privede do vrtenja vzgornika, ključnega za nastanek močnih neviht ali supercelic. Relativna vijačnost (SRH) bo višja na italijanski strani, kjer obstaja tudi možnost tornadov. 

Konvektivna energija bo zadostna za nevihte po celotni Sloveniji, z najmočnejšimi nevihtami pričakovanimi na jugu in zahodu, popoldne pa tudi na severovzhodu države. Siloviti nalivi in dolgotrajno proženje v pasovih so možni ob močnejših nevihtah, natančnejšo napoved pa bodo podali jutri popoldan. 

Agencija Republike Slovenije za okolje je za četrtek in petek za celotno državo izdala rumeno opozorilo zaradi neviht. Za četrtek in petek velja za severozahod in jugozahod države rumeno opozorilo tudi zaradi dežja, v petek pa še za osrednjo Slovenijo.

nevihte vreme dež