vestnik

V petih pomurskih občinah skupaj 95 okužb. 20 odstotkov včerajšnjih primerov potrjenih v domovih za starejše

Vestnik, 18. 11. 2020
M.V.
V Pomurju je bilo včeraj največ okužb v Murski Soboti.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovala tudi predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak.

Številke niso spodbudne, zadnjih nekaj dni se zdi, da število okuženih vztraja pri relativno visokih številkah, je dejal Kacin. Včeraj je bilo v domovih za starejše potrjenih 312 novih okužb, kar je največ v enem dnevu doslej. V domovih je aktivno okuženih 2131 stanovalcev in 847 zaposlenih. Kacin pri tem dodaja, da so včeraj 15 odstotkov okužb predstavljali novi primeri v domovih za starejše, če dodamo še zaposlene, ta delež narase na 20 odstotkov. Nacionalni inštitut za javno zdravje je sprejel odločitev, da bodo spet poglobljeno začeli analizirati izvore okužb. 

Vladni govorec je vse državljane vnovič pozval k upoštevanju ukrepov. "Vsi se obnašajmo, kot da smo okuženi," je pristavil. 

Razkril je tudi nekaj podatkov o okužbah po občinah. V Mestni občini Murska Sobota je bilo v torek 31 okužb, v Beltincih 20, v Ljutomeru 18, v Puconcih 14, v Lendavi pa 12. 

Dodič Fikfakova iz UKC razlaga, kako smrtonosen je lahko azbest
STA
Metoda Dodič Fikfak.

Metoda Dodič Fikfak je uvodoma dejala, da se proti nevidnemu povzročitelju ne znamo, ne želimo ali pa nočemo obnašati tako, kot od nas zahteva. Poudarja, da bomo morali sprejeti oblike obnašanja, če ga želimo premagati. Sedanje številke pa nakazujejo, da tega ne počnemo. Predstojnica je izpostavila, da je bilo v času od 10. do 17. novembra okuženih 58 generalnih direktorjev, 145 prodajalcev, 68 zdravnikov, 221 delavcev zdravstvene nege in 78 bolničarjev. Okuženi pa so bili tudi 403 zdravstveni sodelavci, 50 kuharjev, 100 snažilk 44 policistov. Iz tega govornica sklepa, da imajo poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, večje število pozitivnih primerov, kljub vsemu pa so te številke previsoke. Zato meni, da bo tudi pri teh poklicih treba upoštevati bolj rigorozna pravila obnašanja. 

Obenem opozarja še, da preveč delovnih organizacij ne dovoli dela od doma. 

koronavirus aktualna-situacija