vestnik

V PIŠK-u predstavili tri nove publikacije 

A. Nana Rituper Rodež, 7. 2. 2019
Publikacije sta predstavila Klaudija Sedar in Janez Horvat.  Vestnik
Aktualno

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota (PIŠK) se pred slovenskim kulturnim praznikom predstavlja s tremi novimi publikacijami. Publikacije Prekmuriana, Stari mlini in Fajn je bilou prikazujejo tri področja njihovega dela, kot so delovanje splošne knjižnice, delo na narodnostno mešanem območju in delo na obmejnem območju.

Nove publikacije sta podrobneje predstavila Janez Horvat, namestnik direktorice knjižnice, in Klaudija Sedar, urednica vseh treh publikacij.


147154bed4d4bc1a3e4300e818c766e8
A. Nana Rituper Rodež
Prekmuriana, Stari mlini in Fajn je bilou.


Prekmuriana, revija Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za literaturo in kulturno zgodovino, je nova revija, ki bo predstavljala knjižnično dejavnost ter literarne in kulturno zgodovinske teme. Pa naj gre pri tem za spomine na preteklost ali utrip sedanjosti, revijo pa so začeli izdajati z željo, da bi spodbujali bralno kulturo in zanimanje za pisno kulturno dediščino.

07fa8cbbc831d91f97bf1ca19548c365
A. Nana Rituper Rodež
Prekmuriana je nova revija za literaturo in kulturo zgodovino. Izdaja jo PIŠK.


V delu Fajn je bilou spoznavamo zgodbe iz življenja Porabk in Porabcev, ki so jih pripovedovali rojeni med leti 1932 in 1952 v Slovenskem Porabju. Zbrane zgodbe prikazujejo čas in življenje v drugi polovici 20. stoletja so zapisane v knjižni obliki in obogatene z narečnimi vstavki, kar daje knjigi posebno vrednost.

58c52c06f99d3c9a64ed835df36e93f0
A. Nana Rituper Rodež
Klaudija Sedar in Janez Horvat sta predstavila tri nove publikacije.

V sklopu Evropskega leta kulturne dediščine so v PIŠK-u poleg številnih dejavnosti, posebno pozornost namenili bogastvu kulturne dediščine na narodnostno mešanem območju, in sicer mlinom. Mlini so bili nekoč pomemben segment tradicionalnega kmečkega življenja in sooblikovalec kulturne krajine, danes pa so ohranjeni le redki. Med knjižničnimi zakladi pa se najde veliko gradiva o mlinarstvu in mlinih, in nekaj so jih predstavili v dvojezični slovensko madžarski publikaciji z naslovom Stari mlini od Hodoša do Čikečke vasi.

A. Nana Rituper Rodež
Publikacije sta predstavila Klaudija Sedar in Janez Horvat. 
Pokrajinska in študijska knjižnica MS Klaudija Sedar Janez Horvat Prekmuriana