vestnik

(FOTO) V Pomelaju v Mali Polani so se rokovali z rokodelstvom

Jože Gabor, 1. 10. 2020
Jože Gabor
V Pomelaju v Mali Polani so se rokovali z rokodelstvom
Aktualno

Rokujte se z rokodelstvom je naslov delavnic in predstavitev, ki so jih pripravili v razstavnih in delovnih prostorih Zadruge za razvoj podeželja Pomelaj v Mali Polani.

Na obnovljeni stari kmečki domačiji z gospodarskim poslopjem, Sabolovi domačiji, so predstavili ljudske obrti in dejavnosti. To so izdelovanje izdelkov iz koruznega ličja in šibja, ki jih tudi sicer izdelujejo v Pomelaju ter jih obiskovalci lahko kupijo v njihovi trgovinici. Predstavili pa so še, kako so nekoč ročno luščili koruzo. Obiskovalci so se lahko tudi sami lotili opravil in poskusili, kako je to delo nekoč potekalo skoraj pri vsaki hiši. V Pomelaju so jim ponudili tudi tradicionalne kulinarične dobrote. Pri predstavitvi sta sodelovala še posestvo Mala rosa iz Stanjevec in Lovenjakov dvor iz Polane.

pomelaj, mala-polana, rokodelstvo
Jože Gabor
V Pomelaju v Mali Polani so se rokovali z rokodelstvom

Predstavitev so pripravili v okviru mednarodnega projekta Houses – Poti podeželskih hiš: Dediščina je naša prihodnost – razvoja turizma na slovensko-madžarskem obmejnem območju na temelju vrednot. Izvajajo ga partnerji iz Slovenije in Madžarske, sofinanciran pa je iz sklada Evropske unije. Predstavitev izdelovanj izdelkov iz šibja in koruznega ličja so pred dnevi pripravili tudi za učence nižjih razredov iz Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana, ki so se prav tako lahko preizkusili v teh ljudskih obrteh. Naslednji teden pa bodo predstavitev pripravili še za učence višjih razredov.

pomelaj, mala-polana, rokodelstvo
Jože Gabor
V Pomelaju v Mali Polani so se rokovali z rokodelstvom

Na Sabolovi domačiji v Mali Polani že od leta 1996 ohranjajo ljudske obrti in kulturno dediščino, je povedal direktor Pomelaja Niko Jandl. Ob tem pa si tudi prizadevajo, da bi to dediščino primerno predstavljali obiskovalcem in vključili v turistično ponudbo. Pred leti so na gumnu Sabolove domačije odprli trgovinico, kjer lahko obiskovalci njihove izdelke iz naravnih materialov tudi kupijo.

pomelaj rokodelstvo mala-polana