vestnik

V Pomgradu bodo izplačali dividende  

Timotej Milanov, 7. 8. 2018
Andrej Petelinsek
Gradnja lakirnice v Hočah je eden najpomembnejših projektov Pomgrada letos.
Aktualno

Lansko leto je bilo za družbo poslovno izjemno uspešno, visoka pričakovanja imajo tudi letos - Simon Ravnič nov član nadzornega sveta  

Na včerajšnji skupščini delničarjev Pomgrada so potrdili odločitev, da bodo skoraj 409 tisoč evrov od ustvarjenega dobička namenili za izplačilo dividend, kar pomeni 50 centov na delnico. Konec lanskega leta je imela družba sicer 658 tisoč evrov dobička in 19 milijonov evrov bilančnega dobička iz preteklih let. »Zadovoljni smo, da je skupščina sprejela predloge uprave, saj so ti trajnostno in dolgoročno naravnani,« je med drugim po skupščini povedal predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič.



Kot še pravi, so letos komercialne aktivnosti v Sloveniji usmerjene na področje nizkih gradenj oziroma prometne infrastrukture: »V državi se obetajo nekateri večji investicijski projekti, ki so za Pomgrad, kot enega največjih gradbincev v državi, zelo zanimivi. Verjamemo, da lahko glede na naše reference, velikost, opremljenost in znanje pri njih igramo pomembno vlogo. Zanimivo je tudi področje visokih gradenj, kjer pričakujemo predvsem vlaganja gospodarstva v širitev svojih poslovnih zmogljivosti. Na tem področju imamo zaradi lastne produkcije ABI hal konkurenčno prednost, ki nam omogoča pridobivanje teh poslov.«

Tudi letos pred družbo številni izzivi
Za Pomgrad predstavljajo v letošnjem letu največje projekte na področju visokih gradenj dokončanje nove tovarne za avtomobilsko multinacionalko Magna, ki je vreden 37,1 milijona evrov, dogovorjeni del gradnje tovarne Lek v Prevaljah (11,5 milijona evrov), gradnja hotela Orchid pri Plitvičkih jezerih (4,2 milijona evrov) in gradnja stanovanjskih blokov na Švedskem (14,5 milijona evrov). Hkrati na Hrvaškem pričakujejo pozitiven razplet pri pridobitvi pomembnega projekta v višini dobrih 15 milijonov evrov.
Med nizkimi gradnjami so za Pomgrad letos najpomembnejši projekti: začetek nadgradnje železnice Pesnica-Šentilj (36,3 milijona evrov), posodabljanje železniške infrastrukture na progi Poljčane-Slovenska Bistrica (22,7 milijona evrov), podvoz Ljubljanske ceste v Mariboru (7,3 milijona evrov), dokončanje prenove mostu na Ptuju (3,7 milijona evrov) in izgradnja vodovoda v Podvelki in Radljah (7 milijonov evrov).

Polanič pri tem ocenjuje, da je na gradbenem trgu v Sloveniji čutiti zmeren optimizem za prihajajoče obdobje. »V Sloveniji pričakujemo nekaj novih infrastrukturnih naložb, ki bodo pozitivno vplivale na slovensko gradbeno panogo. Tržni potencial na domačem trgu predstavljajo predvsem investicijska vlaganja zasebnega sektorja na področju visokih gradenj ter večji infrastrukturni projekti na področju železnic ter projekti pri obnovi državnih cest.« Skupščina je podelila tudi razrešnici upravi in nadzornemu svetu za poslovno leto 2017. Za novega člana nadzornega sveta, predstavnika interesov lastnikov, je bil imenovan Simon Ravnič. Največji delničarji v Pomgradu so soboške družbe Imo Real, Imo-Rent, 3R in Jožef Horvat.

Pomgrad
Predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič je zadovoljen, da so delničarji na skupščini potrdili predloge uprave, ki so po njegovem mnenju naravnani dolgoročno. 
pomgrad