vestnik

Pomurske kmetije in pridelovalci prepričali s svojimi dobrotami, v Pomurje 20 zlatih priznanj

D. N., 1. 6. 2023
Dobrote slovenskih kmetij
V Pomurje je šlo 20 zlatih priznanj.
Aktualno

Na ocenjevanje je prispelo 969 izdelkov slovenskih kmetij in pridelovalcev.

Kmetijsko-gozdarski zavod (KGZ) Ptuj, Mestna občina Ptuj in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) so ob podpori vseh območnih KGZ ter ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi letos organizirali tradicionalni festival Dobrote slovenskih kmetij. Pri minoritskem samostanu na Ptuju so ponudniki iz vse Slovenije že 34. na ogled in pokušnjo postavili doma pridelane dobrote, v dveh dneh festivala pa so bila podeljena tudi priznanja izdelkom, ki so jih predhodno med marcem in majem ocenjevale strokovne komisije.  

Na ocenjevanje je prispelo 969 izdelkov slovenskih kmetij, razdeljeni so bili v sedemnajst različnih kategorij. Podeljenih je bilo 856 priznanj, od tega je bilo 420 zlatih, 291 srebrnih in 145 bronastih, vsak izdelek pa je bil ocenjen z ocenami vsaj treh certificiranih ocenjevalcev. Med prejemniki priznanj so tudi številne pomurske kmetije oziroma pridelovalci.  

dobrote-slovenskih-kmetij
Dobrote slovenskih kmetij
V Pomurje je šlo 20 zlatih priznanj.

Kmetija Vidov brejg iz Fokovec je prejela zlato priznanje za eko zeliščni čaj Zdravko in srebrno priznanje za eko Vidov čaj, kmetija Maroša iz Melinec pa zlato priznanje za konopljin čaj in srebrno za metinega. Kmetija Čahuk iz Križevec pri Ljutomeru je prejela zlato priznanje za valjane jušne tanke rezance, kmetija Vrabelj z Mote zlati priznanji za rženi kruh in krofe, Milena Golinar iz Vučje vasi bronasto priznanje za rženi kruh, kmetija Jeneš iz Lipovec srebrno priznanje za ovseni kruh, Sonja Kološa iz Andrejec srebrno priznanje za kekse očke, kmetija Zamuda iz Križevec pri Ljutomeru srebrni priznanji za kvašene rogljičke in mašinske kekse ter bronasto priznanje za sadni kruh, Fino s Kristino iz Stogovec pa bronasto priznanje za medene kekse. Kmetija Vitez iz Tešanovec je prejela srebrno priznanje za praženo bučno seme, eko domačija Ros iz Vučje vasi pa bronasto priznanje za bio bučni namaz.

Martin Ficko iz Rogašovec je prejel zlato priznanje za sadni namaz iz slive, namaz iz hruške viljamovke brez sladkorja in namaz iz jurke in kutine, Fino s Kristino iz Stogovec pa bronasto priznanje za sivkin namaz. Vargazonovi s Cvena so prejeli zlato priznanje za prleško tünko, kmetija Koroša iz Križevec pri Ljutomeru pa srebrno priznanje.

Kmetija Kebler iz Stavešinec je prejela srebrno priznanje za cvetlični med. Kmetija Smrke iz Negove je prejela srebrno priznanje za Barčikino skuto, kmetija Kosi iz Ključarovec pri Ljutomeru pa bronasto priznanje za skuto. Kmetija Mežnarič iz Grabšinec je prejela zlato priznanje za toplo stiskano bučno olje in bronasto priznanje za nerafinirano sončnično olje, Milan Mikola iz Brezovec, kmetija Mulec iz Žepovec in kmetija Sambt iz Lukačevec so prejeli zlata priznanja za bučno olje, kmetija Šarkanj iz Nuskove je prejela zlato priznanje za bučno olje in bronasto za jedilno nerafinirano sončnično olje, eko domačija Ros iz Vučje vasi pa je zlato priznanje prejela za bio bučno olje. Kmetija Grobnik iz Nasove je prejela srebrno priznanje za toplo stiskano bučno olje, kmetija Maroša iz Melinec, kmetija Pihler iz Bunčan in kmetija Vitez iz Tešanovec pa srebrno priznanje za bučno olje.  

Kmetija Vidov brejg iz Fokovec je prejela zlato priznanje za eko sirup iz monarde in srebrno priznanje za eko sirup iz citronke, Slavko Kreft iz Stročje vasi je prejel zlato priznanje za 100-odstotni bio sok aronije, Fino s Kristino iz Stogovec srebrno priznanje za sok jagodna meta z meliso ter bronasto priznanje za sok jabolčna meta s pomarančno meto. Patrik Letina iz Prosenjakovec je prejel zlato priznanje za jabolčni čips. Martin Ficko iz Rogašovec je prejel zlati priznanji za jurkov liker in marelično domače žganje, Viktorija Koren Flucher iz Renkovec pa bronasto priznanje za žajbljev liker.

dobrote-slovenskih-kmetij priznanja domače-dobrote