vestnik

V Pomurju gnezdi 70 parov belih štorkelj

D. N., 16. 4. 2023
Jure Kljajić
V Pomurju je od 80 do 90 gnezd bele štorklje.
Aktualno

Marca so se tudi v Pomurje začele iz toplih krajev vračati štorklje. Pri nas je od 80 do 90 gnezd bele štorklje, v njih v zadnjih letih gnezdi približno 70 parov.

Kot je povedal Gregor Domanjko iz pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), se štorklje še vedno vračajo iz svojih prezimovališč v Afriki, ocenjuje pa, da sta se v gnezda že vrnili približno dve tretjini štorkelj, ki so lani gnezdile v Pomurju. »Za uspešno gnezdenje in vzrejo mladičev, ki potem lahko pravočasno odletijo v Afriko, je pomembno, da se štorklje vrnejo v gnezda najkasneje do konca aprila in potem takoj začnejo valiti oplojena jajca,« nekaj o navadah simbola naše pokrajine pove Domanjko. 

štrk, štorklja, štorklje, simbolična, ptič
Jure Kljajić
Že sta se vrnili dve tretjini štorkelj, ki so lani gnezdile v Pomurju.

Štorklje uporabljajo za gnezdenje več let isto gnezdo, ki pa je sčasoma zaradi vremenskih vplivov potrebno obnove ali zamenjave. Tako se je zgodilo tudi na Cvenu, kjer je bil postavljen nov drog z ogrodjem za gnezdo. Pobudo za zamenjavo so pred leti dali krajani, saj je gnezdo začelo razpadati. »Takrat so gnezdo začasno popravili krajani sami, med najbolj zaslužnimi je bil Darko Rudolf, po pomoč pa so se obrnili tudi na takratno predsednico Krajevne skupnosti Cven Sašo Polajnar ter ji predlagali, da bi zamenjali celotno konstrukcijo, torej drog brez električnih vodnikov in večje ogrodje,« je povedala Sara Vinkovič iz Krajevne skupnosti (KS) Cven.


Koordinacijo nameščanja gnezdilnih podstavkov za belo štorkljo v ravninskem delu Prekmurja in v Prlekiji vodi od leta 2010 DOPPS, podstavke pa financira in njihovo izdelavo naroči Zavod Republike Slovenije za varstvo narave. Pri postavitvi in prestavitvi gnezda na Cvenu so krajanom na pomoč priskočili delavci Elektra Maribor, ki so pristojni za postavljanje gnezdilnih podstavkov. »Nov drog smo postavili 15. marca, dva dni kasneje nas je že razveselil prihod štrka. Bili smo nekoliko v skrbeh, ali lahko v tem primeru še prestavljamo gnezdo, zato smo se o tem pozanimali pri pristojnih, kjer so nam zagotovili, da gnezdo še lahko prestavimo, dokler je v njem samo še štrk.« Gnezdo na Cvenu je bilo tako preseljeno 22. marca, uro pozneje pa je vanj priletela tudi štorklja. S samcem sta novo lokacijo lepo sprejela in že sta se lotila urejanja gnezda za mladiče. 

štrk, štorklja, štorklje, simbolična, ptič
Jure Kljajić
V Pomurju je od 80 do 90 gnezd bele štorklje.

Vsako leto se na območju Pomurja postavijo približno štirje gnezdilni podstavki, prednost imajo gnezda, kjer so bele štorklje v preteklosti uspešno gnezdile. Letos so podstavke pod gnezda bele štorklje postavili še v Genterovcih, Žižkih in Bunčanih, je povedal Domanjko.  

štrk, štorklja, štorklje, simbolična, ptič
Jure Kljajić
V Pomurju je od 80 do 90 gnezd bele štorklje.

štorklje gnezda