vestnik

V Pomurju največ tropskih noči in vročih dni v Lendavi, v Murski Soboti presežen rekord v trajanju vročinskega vala

Vestnik.si, 18. 7. 2024
Vanesa Jaušovec
Vročina bo še nekaj dni vztrajala.
Aktualno

V Lendavi doslej izmerili 18 vročih dni, v Murski Soboti 16.

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) poroča, da njihove samodejne postaje redno beležijo število tropskih noči. To so noči, ko se temperatura zraka ne spusti pod 20 stopinj Celzija. Pravijo, da število tropskih noči v obdobju med 1. junijem in 16. julijem najbolj izstopa na Primorskem, predvsem v Kopru, kjer so jih izmerili že 25. Drugod po Sloveniji jih je bilo do deset. Osem so jih denimo izmerili v Lendavi in Jeruzalemu ter šest na Sotinskem bregu. 

simbolična, avto-klima-gretje, prezračevanje, vročina, mraz, poletje, zima
Jure Kljajić
Klimatske naprave bomo še nekaj časa potrebovali.

Prav tako beležijo število vročih noči, torej dni, ko je temperatura presegla 30 stopinj Celzija. V omenjenem obdobju jih je bilo največ v Črnomlju, ne na Obali. "Razlog za tem stoji v vplivu morja," so pojasnili. V zadnjem dnevu je bila situacija obratna, v notranjosti Primorske je pihala šibka burja, zaradi spuščanja zraka se je ta segrela in hkrati osušila. Posledično so bile na Goriškem in v Vipavski dolini visoke temperature. "Kadar pa iz morja zapiha maestral, se naraščanje temperature upočasni, najvišja dnevna temperatura se približa temperaturi morja," so opisali. 

V Črnomlju je bilo 24 vročih dni, v Lendavi 18 in v Murski Soboti 16. 

V Murski Soboti bo danes presežen rekord v trajanju vročinskega vala. Ta traja že od šestega julija. V Murski Soboti je po poročanju Meteoinfo Slovenija najdaljši vročinski val trajal trajal dni, in sicer leta 2012. "Trenutno vročinski val se bo v večjem delu Slovenije zaključil v noči na soboto," napovedujejo. 

Kakšni so obeti? 

Danes se bodo najvišje temperature gibale med 28 do 33 stopinj Celzija, Dokaj sončno bo tudi jutri, ko bodo temperature podobne, v noči na soboto pa bodo možne krajevne plohe in nevihte. Pojavljale se bodo tudi čez dan, razjasnilo se bo proti večeru. V nedeljo bo sprva pretežno jasno in vroče, sredi dneva in popoldne se bodo od zahoda začele pojavljati plohe in nevihte. 

vreme vročina arso tropske-noči vroče-dni