vestnik

V pomurskih živilskopredelovalnih podjetjih delajo skoraj vsi

STA, 24. 3. 2020
Nataša Juhnov
Tudi v Pomurskih mlekarnah delajo s polno paro.
Aktualno

V gospodarskih družbah v Pomurju po neuradnih ocenah dela med 50 in 70 odstotki zaposlenih, skoraj vsi pa v živilskopredelovalni industriji, da lahko zagotavljajo potrebe trgovin in blagovnih rezerv. Ob tem v podjetjih veljajo poostreni ukrepi.

Kot je za STA povedal direktor pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, je živilskopredelovalna industrija v pokrajini zelo močna in pomembna za državo. "Poostrene ukrepe po smernicah zdravstvene stroke izvajajo povsod, poleg tega pa še nekaj več, saj so dodatna priporočila sprejela tudi sama podjetja," pravi Grah in dodaja, da so to ustrezne prerazporeditve, izmene, razdalja med delavci, tudi malice in druge mere za zavarovanje zdravja.

Od večjih podjetij sta zaprti podjetji Carthago v Odrancih in Tovarna kovinske opreme v Murski Soboti. Grah pa opozarja, da že zaznavajo težave pri preskrbi z reprodukcijskim materialom, ki prihaja iz Italije, saj so tam ustavili nenujno proizvodnjo.

Težave pri preskrbi z zaščitno opremo

zdravstvo, koronavirus, termometer, zaščitna maska
Niko Časar
Primanjkuje zaščitne opreme.

Po besedah vodja pomurske uprave za zaščito in reševanje Martina Smodiša imajo ta hip največ težav pri preskrbi z zaščitno opremo. Do petka so jim občine poslale spiske opreme, ki jo potrebujejo, vendar je še niso dobili. Iščejo jo gospodarstveniki, podjetniki, trgovine s kmetijsko opremo, tudi zasebniki, na primer tisti, ki skrbijo za osebno asistenco ali sanitetne prevoze. Po občinah, predvsem večjih, zlasti pa pred trgovinami, še vedno opažajo ljudi v skupinah ali na sprehodih, ki ne upoštevajo prepovedi zbiranja.

Med ukrepi občin, ki izstopajo, je odločitev občine Radenci, kjer je tamkajšnji občinski svet sprejel predlog župana Romana Leljaka, da bo občina obrtnikom in malim podjetnikom, ki so zaradi koronavirusa zaprli svojo dejavnost, plačala prispevke za marec in še prihodnje tri mesece. Prav tako bodo oproščeni plačila storitev javne gospodarske službe oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalnih voda vsa gospodinjstva ter vsa podjetja in samostojni podjetniki, ki poslujejo v občini Radenci.

koronavirus gospodarstvo