vestnik

V pomurske šole se vrača večina učencev prvega triletja, v vrtec slaba polovica

M. V., 18. 5. 2020
Marina Vrbnjak
Pouk v osnovnih šolah se danes začenja za 64.497 učencev prve triade oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih.
Aktualno

Preverili smo, koliko otrok se vrača v osnovne šole in vrtce v Pomurju

Danes se v učilnice vračajo učenci prvih treh razredov in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki s tem zaključujejo izobraževanje na daljavo. Vrata odpirajo tudi vrtci ter fakultete in dijaški domovi. Preverili smo, koliko otrok se vrača v osnovne šole in vrtce v Pomurju in kakšno je mnenje ravnateljic in ravnateljev glede vračanja le posameznih razredov.

oš-križevci, šola
Marina Vrbnjak
Šolski hodniki Oš Križevci so opremljeni s talnimi označbami za lažje zagotavljanje socialne distance.

V Odrancih se v vrtec vrača četrtina otrok

V OŠ Odranci se v šolske klopi vračajo vsi učenci prvega triletja. »Razdeliti smo morali le učence v drugem razredu, ker jih je osemnajst. Glede na to, da so učenci razdeljeni na dve skupini, bo v obeh skupinah razredničarka izvajala pouk pri predmetih slovenščina in matematika,« je povedala ravnateljica Ksenija Pahor. V vrtec se bo vrnila četrtina otrok, oziroma 22 otrok od 88 vpisanih. Za otroke, ki so razdeljeni v dve skupini prvega starostnega obdobja in dve skupini drugega starostnega obdobja, bo skrbelo šest strokovnih delavk. »Posebnih težav pri organizaciji nismo zaznali. Kadra imamo dovolj, da smo lahko zadostili zahtevam, ravno tako je bilo poskrbljeno za dovoljšnje količine zaščitne opreme in razkužil,« je pojasnila ravnateljica. Sama je sicer mnenja, da bi se v šolske klopi morali vrniti vsi učenci.

Na navodila in zahteve NIJZ, MIZŠ in ZRSŠ so se odlično pripravili

Mnenja, da bi se v šolske klopi morali vrniti vsi učenci, je tudi ravnatelj Osnovne šole Tišina Janko Durič.  Pri njih doma ostajata le dva učenca prvega triletja, ki bosta tako nadaljevala šolanje na daljavo. Kot je povedal, so morali razdeliti tri razrede prve triade, se bodo pa razredniki v pouk vključevali v vseh skupinah. »Imamo zaščitno opremo – maske smo prejeli, razkužila pa naročili. Za določeno obdobje imamo obojega dovolj,« pojasni. V šest skupin Vrtca Plavček pri OŠ Tišina pa se vrača 36 otrok. »Skupine bodo glede na število malčkov različne, nobena ne presega 10 otrok. Prisotne bodo vse strokovne delavke vrtca,« še razloži Durič in dodaja, da so se na vsa navodila in zahteve NIJZ, MIZŠ IN ZRSŠ odlično pripravili.

2020-0518_OS-Tišina2
Osebni arhiv OŠ Tišina
V šolske klopi se je vrnila tudi večina učencev prvega triletja OŠ Tišina.

Na OŠ I Murska Sobota doma ostaja deset učencev prvega triletja

Danes se je v šolske klopi na OŠ I M. Sobota vrnilo 188 učencev prvega triletja. Doma pa ostaja 10 učencev, ki bodo nadaljevali s šolanjem na daljavo. »Na šoli smo morali razdeliti vseh devet oddelkov prvega triletja – tri oddelke 1. razreda, tri oddelke 2. razreda in tri oddelke 3. razreda, saj smo morali upoštevati normativ največ 15 učencev v eni skupini,« je povedala ravnateljica Tanja Cesnik. Razredniki bodo v skladu s priporočili ZRSS in MIZŠ v obeh skupinah svojega oddelka poučevali slovenščino in matematiko, ostali učitelji, ki se bodo vključili v skupino, pa ostale predmete.

Glede vračanja vseh otrok v šolo pa meni, da bi se to lahko zgodilo le ob pogoju, da bi se spremenila priporočila, ki vplivajo na organizacijo. »V nasprotnem primeru ne bo mogoče zagotavljati dovolj kadra in ne prostora,« je pojasnila.

oš-križevci, šola
Marina Vrbnjak
Učenci bodo uporabljali sanitarne prostore vsak v svojem nadstropju, vmes jih bo čistilka prezračevala, razkuževala wc, kljuke, umivalnik…

Določena mera previdnosti je potrebna

Podobno je v Osnovni šoli Križevci, kjer ostajajo doma trije otroci prvega triletja, ki bodo nadaljevali s šolanjem na daljavo. »Zaradi zadostitve pogojem smo razdelili prvi razred in oba tretja. Drugega razreda ni potrebno deliti, ker noben oddelek ne presega novih normativov,« je pojasnila ravnateljica Vasilija Stolnik. V vrtec se vrača 47 otrok od 128 vpisanih. Skupin bo pet, razdeljeni pa so v skladu s predpisanimi normativi. »Zaščitne opreme imamo dovolj, razkužila pa smo nabavili sami že pred zaprtjem šol,« je še pojasnila. Tudi zaščitnih mask imajo dovolj, nekaj iz lastne zaloge, ostalo pa so jim v ponedeljek dobavili iz civilne zaščite. »O vrnitvi vseh učencev v šole mora svoje povedati predvsem stroka. Strinjam se s tem, da je določena mera previdnosti v današnji situaciji vendarle potrebna. Menim, da je ureditev takšna, kot je, za zdaj čisto primerna in tudi za starše sprejemljiva,« pa je povedala o vračanju učencev v šolske klopi.

oš-križevci, šola
Marina Vrbnjak
Za ohranjanje razdalje je že v garderobi poskrbljeno s talnimi označbami.

Skrbi jih ohranjanje socialne distance pri najmlajših

Tudi v Apačah se v šolske klopi vrača večina otrok. »Iz utemeljenih zdravstvenih razlogov jih bo doma ostalo pet ali šest. S temi se nadaljuje pouk na daljavo, bo pa dinamika drugačna, saj jim njihovi učitelji v dopoldanskem času ne bodo na voljo,« pravi ravnateljica Violeta Kardinar. O izvedbi pouka s starši odsotnih otrok so se učitelji individualno dogovorili. Zaradi zadostitve kriterijem so morali razdeliti drugi in tretji razred. »Učitelji razredniki so enakovredno prisotni v obeh svojih skupinah. Preostale ure pa sem razdelila v glavnem med učitelje razrednega pouka, ker menim, da najbolje poznajo snov in so vešči dela s to starostno skupino otrok. Menim namreč, da bi lahko spravila kakšnega učitelja matematike ali fizike v precejšnjo stisko, če bi moral prevzeti ob koncu leta oddelek drugega razreda, zlasti sedaj, ko se učenci vračajo z enega posebnega načina pouka na daljavo in bo potrebno vložiti v delo,  ki bo ponovno potekalo v nekih drugačnih razmerah, veliko občutka za najmlajše in strokovnega znanja,« še pojasni. V vrtec se vračajo vse skupine otrok, ki bodo zaradi manjšega števila lahko ostali v svojih matičnih skupinah. Na delovna mesta se zaenkrat ne vračajo tri zaposlene v vrtcu, ker sodijo v rizično skupino.

apače, osnovna šola apače, oš apače
Marina Vrbnjak
Tudi v Apačah se v šolske klopi vrača večina otrok. Iz utemeljenih zdravstvenih razlogov jih bo doma ostalo pet ali šest.

Kot še razloži, jo je najbolj bremenil izjemno kratek čas, ki ga je kot ravnateljica imela na voljo za popolnoma novo in celovito organizacijo dela – nove urnike, razporeditve dela, organizacije prostora, administracijo, zbiranje prijav, nabave opreme itd. »Do srede smo zbrali prijave staršev. Dokler teh ni, ne moreš organizirati dela, ker je od števila učencev odvisna vsa nadaljnja organizacija,« je še pojasnila. Trenutno jo skrbi ohranjanje socialne distance pri najmlajših, poučevanje v maskah in morebitne bolniške odsotnosti strokovnega kadra. »Upam, da nam bodo v teh primerih hitro odobrili nadomeščanja,« še pripominja.

Glede morebitnega vračanja vseh učencev v šolo pa ima mešane občutke. »To bi pomenilo za nekatere večje šole tudi tisoč ali več otrok na enem mestu,  kar je možno le v popolnoma varnih pogojih, brez omejitev z razdaljami, maskami. V tem trenutku še ni sproščenega nobenega ukrepa, za nobeno področje življenja in dela v državi, da bi lahko bilo v enem prostoru na kupu 27 ljudi ali med šolskim kosilom tudi do 60. Zakaj bi morali začeti ravno pri otrocih? Če je naše okolje že dovolj varno za ta korak pa ... Kdo bi vedel? Seveda bi si tega najbolj želela,« zaključi.

Več v prihodnji številki Vestnika.

Pouk v osnovnih šolah se danes začenja za 64.497 učencev prve triade oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih. Ker je osnovna šola obvezna, se morajo v šolo vrniti vsi otroci, z izjemo tistih, ki sodijo v rizične skupine. Slednji bodo imeli še naprej pouk na daljavo, za njihove starše pa iz tega izhaja pravica, da glede izostanka v službi koristijo razpoložljive možnosti iz delovne zakonodaje. V vrtce pa se od 83.157 vpisanih vrača 38.874 otrok.

šola epidemija