vestnik

V Pomurskih mlekarnah za letos načrtujejo odkup 62 milijonov litrov mleka

Rok Šavel, 25. 3. 2022
Vanesa Jaušovec
Pomurske mlekarne
Aktualno

Odkupna cena mleka še stvar pogajanj.

Poročali smo, da kmetje zahtevajo dvig odkupne cene mleka za pet centov na 42 centov na liter oziroma kilogram mleka, kolikor znaša povprečje v Evropski uniji. Pogajanja so stekla včeraj na kmetijskem ministrstvu, kjer se je v podporu sindikatu pred sedežem ministrstva zbralo okoli 60 mlekarjev. Deležniki v mlečni verigi so sicer na večino zahtev kmetov pristali, med drugim se obeta sprememba pravilnika, da se bodo lahko izvajala plačila kmetom po kilogramu in ne več po litru, kakor je tudi urejeno drugod v EU, ni pa bilo še dogovora o odkupni ceni mleka. Pogajanja naj bi se nadaljevala v ponedeljek.


Letos bodo odkupili 8 milijonov litrov več mleka


V Ljubljanskih mlekarnah so se pred dnevi pohvalili, da že deseti mesec zapored dvigujejo odkupno ceno surovega mleka, mi pa smo preverili, kako je v Pomurskih mlekarnah. V delniški družbi, ki jo preko družbe RRC obvladuje avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin, pravijo, da so, tako kot vsa industrija, podvrženi izjemnim razmeram, v katerih "se praktično vsi stroški povečujejo izven vseh razumnih mej". Trenutne razmere so tako po njihovih ocenah precej nepredvidljive in negotove, zato trenutno še ni videti konca podražitvam, ki vodijo v rast njihovih proizvodnih stroškov. Med tem, ko je povprečna odkupna cena v Pomurskih mlekarnah v letu 2020 znašala 0,3467 evra na liter, kar je bilo na ravni slovenskega povprečja, ravno tako je bila odkupna cena lani enaka povprečju v Sloveniji, pa za letošnjo, kot že omenjeno, tečejo še pogajanja in tako še ni znana.

pomurske-mlekarne, proizvodnja, tovarna, mlečni-izdelki
Vanesa Jaušovec
Pomurske mlekarne

"Trenutno glede na zahteve sindikata kmetov po drastičnem zvišanju odkupne cene mleka potekajo pogajanja, ki še niso zaključena in vam še ne morem povedati, kakšna bo odkupna cena mleka," nam je pojasnil namestnik direktorja Jure Bojnec in dodal, da so lani odkupili 54 milijonov litrov surovega slovenskega mleka, za letos pa načrtujejo odkup približno 62 milijonov litrov surovega mleka.

Partnerji Pomurskih mlekarn pri odkupu mleka so Mlekarska zadruga Ptuj, KZ Slovenska Bistrica, SKZ Ljutomer Križevci, Mlekop, PP AGRO, Mlekarna Celeia.

Družba je, kot izhaja iz lanskega poslovnega poročila, v letu 2020 dosegla občutno rast prodaje, finančno poslovanje pa zaključila s čistim dobičkom v višini dva milijona evrov, kar je najboljši letni finančni rezultat, ki so jih dosegli v Pomurskih mlekarnah, v zadnjih desetih letih.

odkupna-cena-mleka mleka pomurske-mlekarne