vestnik

V Pomurskih mlekarnah zagotavljajo, da je vse mleko slovensko

Timotej Milanov, 29. 1. 2019
Timotej Milanov
V Pomurskih mlekarnah zagotavljajo, da se tudi v embalaži brez znaka izbrane kakovosti, ki jo imajo na zalogi in jo morajo porabiti, nahaja slovensko mleko.
Aktualno

V družbi pravijo, da je slovensko tudi mleko v embalažah brez znaka izbrane kakovosti - Nov lastnik mlekarn je ugotovil, da je družba kadrovsko podhranjena in začel zaposlovati

Pred skoraj štirimi meseci smo pisali o pojavljanju dvojnih embalaž pomurskega mleka s 3,5-odstotka maščobe na trgovskih policah. Tako je bilo možno kupiti istovrstno mleko soboške mlekarne z znakom izbrane kakovosti, ki priča o domačem izvoru in predelavi mleka, nekatere embalaže pa so bile brez omenjenega znaka. Na omenjeno dejstvo so se takrat v mlekarnah odzvali s kratkim pojasnilom, da bo glede na strategijo novega lastnika in direktorja Pomurskih mlekarn Anthonyja Tomažina od oktobra naprej vse predelano mleko v Pomurskih mlekarnah slovenskega izvora. Kot pokaže sprehod po kateri od trgovin, je danes vse pomursko mleko v litrskih embalažah opremljeno z znakom izbrane kakovosti, medtem ko je mleko v pollitrskih embalažah še vedno brez tega znaka. »Vse mleko, ki ga napolnimo v mlekarni, je od oktobra 2018 slovenskega izvora, ne glede na to, ali ima označbo izbrana kakovost ali ne. Porabiti smo morali namreč tudi embalažo, ki smo jo imeli na zalogi brez te označbe,« pojasnjujejo v mlekarnah, kjer še dodajajo, da so se izboljšali tudi odnosi med mlekarnami in zadrugami, tako da danes vse potrebe po mleku pokrivajo s slovenskim mlekom.

Z novim letom nove pogodbe za večino zaposlenih

Kot je znano, je 60,6-odstotni delež mlekarne lansko leto od Delavske hranilnice oziroma od njene hčerinske družbe DH Storitve odkupila Tomažinova družba RRC Računalniške storitve iz Ljubljane, ki je pred koncem leta še uspešno izvedla prevzemno ponudbo in odkupila še preostali delež od drugih, manjših lastnikov.
Se je pa v mlekarnah pod novim vodstvom začelo premikati na kadrovskem področju. Nov lastnik je namreč kmalu po prevzemu podjetja ugotovil, da je podjetje kadrovsko podhranjeno in da mora razvoj podjetja graditi na zadostnem številu usposobljenih in zadovoljnih delavcev, pojasnjujejo v vodstvu družbe. Tako so pred novim letom zaposlili osem novih delavcev, ki se jim bosta ta teden pridružila še dva, kar pomeni, da bo februarja vseh zaposlenih skupaj 141. »Veseli smo, da so se vrnili nekateri usposobljeni zaposleni, ki so v preteklih letih odšli. V mesecu februarju bomo zaposlili še vsaj osem delavcev, pogovori in izbira že potekajo,« pravijo. Pri tem še izpostavljajo, da v času od prihoda novega lastnika ni bilo odpuščanj ali odhodov delavcev. Prav tako je 75 odstotkov vseh zaposlenih z novim letom dobilo nove pogodbe, s katerimi so se jim po zagotovilih vodstva zvišale plače od 10 do 15 odstotkov. V družbi letos načrtujejo še za 1,5 milijona evrov investicij, od tega bo največji del namenjen posodobitvi tehnološke opreme v sirarni v Ljutomeru. Kot še povedo, bodo investirali v razvoj novih proizvodov in v obuditev nekaterih opuščenih, vendar v novih razmerah perspektivnih prodajnih programov, pri tem ne navajajo, za katere programe točno gre. Lansko leto so v Pomurskih mlekarnah zaključili s 300 tisoč evri dobička, pri tem jim še vedno ostaja plačilo okoli pet milijonov evrov dolgoročnih finančnih obveznosti iz naslova prisilne poravnave, medtem ko so prvi obrok obveznosti do ločitvenih upnikov, ki je znašal milijon evrov, poravnali julija lansko leto.
Pomurske mlekarne slovensko mleko