vestnik

V pomurskih termah se vneto pripravljajo na odprtje, čas brez gostov so izkoristili za prenove

Ines Baler, 14. 5. 2020
Nataša Juhnov
Čas zaprtja so mnogi hotelirji izkoristili za obnovitvena in vzdrževalna dela. Kdaj bodo sobe in bazene spet napolnili gostje, pa še ne vedo.
Aktualno

Vlada je postopoma začela sproščati ukrepe na področju turizma, tako da bodo nekatere destinacije prve goste sprejele že v prihodnjem tednu, na vnovično odprtje pa se vneto pripravljajo tudi večji ponudniki. Preverili smo, kako se na ponoven zagon dejavnosti pripravljajo v termah po Pomurju.

Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze (PTZ), ocenjuje, da vladni ukrepi dajejo pozitivne signale glede postopnega izboljšanja stanja. »Turistični delavci se zavedamo, da bo turistična panoga potrebovala največ časa, da si bo v celoti opomogla in se vrnila v stare tire,« pravi. Poudari še, da v Sloveniji turistična ponudba presega domače povpraševanje, zato ne gre pričakovati, da bodo turistične zmogljivosti z domačimi gosti v celoti zasedene. »Specifike turističnega obiska v Sloveniji so zelo različne. V dani situaciji lahko ocenimo, da je Pomurje v primerjavi z drugimi destinacijami v rahli prednosti. Kajti v letu 2019 so dobrih 54 odstotkov prihodov in prenočitev ustvarili prav domači gostje. Za primerjavo, Ljubljana, Bled, Postojna in drugi imajo zgolj tri odstotke domačih gostov,« pojasni in doda, da si želijo, da se to razmerje ohrani. 

b849136ca4116d4f413dd7d3effa9525
Timotej Milanov
V Pomurju so lani dobrih 54 odstotkov prihodov in prenočitev ustvarili domači gostje, poudarja Uroš Kamenšek.

Smernic si želijo čimprej
V javnosti krožijo informacije, da bodo slovenske terme in hoteli spet sprejeli obiskovalce v začetku junija. V Biotermah Mala Nedelja pravijo, da bi termalni kompleks in hotele lahko odprli 5. junija. »V preteklem tednu smo pozorno spremljali, kaj se bo dogajalo v zvezi z nastanitvenimi kapacitetami, saj smo vezani na usmeritve vlade, NIJZ in drugih institucij. To je v zadnjih dneh nekoliko potihnilo, zato nas je zdaj strah, ker nihče nič ne reče. Pričakovali smo strategijo oziroma obvezne smernice za delo, a jih ni,« pove direktor Miran Blagovič in doda, da so splošni ukrepi že vsem znani, da pa je za hotele in bazene treba več utemeljenih in strokovnih smernic. V Biotermah so nekaj rezervacij za poletne mesece ohranili, sprejemajo tudi nove. Prevladujejo slovenski turisti, nekaj jih je tudi iz Nizozemske in Avstrije. So pa čas, ko je bil kompleks zaprt, izkoristili za obnovo hotela in bazenov ter ureditev okolice. 

6dec841bb9131dcaf92c52e36e38678b
Nataša Juhnov
Miran Blagovič, direktor Bioterm, meni, da se bo morala državna blagajna za področje turizma bolj sprostiti. 16 milijonov nepovratnih sredstev je za področje gostinstva in turizma drobiž.

Daljša doba bivanja
Tudi v Termah Banovcih nestrpno čakajo na zeleno luč vlade. Direktorica Leonida Hofman pravi, da odprtje celotnega objekta načrtujejo v začetku junija. Tako obveščajo tudi stranke, ki pošiljajo povpraševanje, konkretne rezervacije pa sprejemajo od začetka junija. »Ne vemo, koliko gostov bomo sploh lahko sprejeli v hotelih in termah ter pod kakšnimi pogoji,« opiše trenutno negotovost. Tudi v prleških termah so nekaj rezervacij ohranili, so jih pa gostje preložili na poletje ali jesen. Opazili so še, da se je pri rezerviranih počitnicah doba bivanja znatno povečala. Tudi pri njih so zaprtje izkoristili za vzdrževalna dela. Preuredili so kamp, tako da imajo sedaj več parcel, ki si jih lahko gostje po novem vnaprej rezervirajo. »V kopališču so novost slamnati senčniki in udobnejši ležalniki. Veliko naporov in sredstev pa smo vložili v zmanjšanje obremenitve okolja, predvsem v smeri zmanjšane porabe termalne vode, pitne vode in elektrike,« pove. 

7ea4d72ff03babb389e6bba5d51b57e3
Nataša Juhnov
Leonida Hofman pravi, da je prednost Term Banovci v njihovi majhnosti in v čudoviti naravi, ki gostom ponuja možnosti za gibanje.

V skupini Sava Turizem, v katero spadajo Terme Lendava, Terme 3000 in Zdravilišče Radenci, so v pričakovanju odločitev vlade. Intenzivno se pripravljajo na ponovno odprtje destinacij s številnimi internimi varnostnimi in higienskimi protokoli, vzpostavljen interni strokovni tim pa je nadgradil higienske zaščitne standarde v družbi. »Upoštevali smo priporočila intenzivnejšega razkuževanja, dezinfekcije in higiene ter varnostne razdalje, ki pripomorejo k večji varnosti gostov in zaposlenih. Zaposleni bodo nosili zaščitne maske, ponekod še rokavice, tisti, ki delajo v velnesu in zdravstvu, pa tudi drugo zaščitno opremo. 

Vavčer za državljane

Čas zaprtja so za obnovitvena in vzdrževalna dela izkoristili tudi v Termah Vivat, med drugim so uredili dodatna parkirišča in kontrole pristopa, gradijo tudi animacijski vodni svet. »Pričakujemo, da bi bili odprti najpozneje 15. junija, vendar mora vlada dati jasen signal že zdaj, da si bodo lahko ljudje rezervirali počitnice,« pravi direktor Metod Grad, ki upa, da bodo prihodnji mesec glede na epidemiološke razmere odprte tudi meje. S predlogi iz prakse aktivno sodelujejo z ministrstvi in vladnimi skupinami, saj je pomembno, da so v zakonih dorečene tudi podrobnosti. »Dali smo tudi predlog za spodbuditev domačega povpraševanja, da bi vsak državljan, starejši od 18 let, dobil vavčer v vrednosti 200 do 300 evrov, ki bi ga moral do konca leta porabiti v turistični dejavnosti.« Po Grahovem mnenju bi tako pridobila tako država kot turizem. Ponudniki bi bili zasedeni, državi pa ne bi bilo treba plačevati delavcev na čakanju. Obenem pa bi se zagnala tudi proizvodnja, ki jo turizem potrebuje. 

moravske-toplice, vivat, turizem, obnova, gradna, koronavirus
Nataša Juhnov
V Termah Vivat trenutno gradijo animacijski vodni svet. Direktor Metod Grah upa, da vlada čim prej da jasen znak za odpiranje termalnih in hotelskih kompleksov.

Celoten prispevek si lahko preberete v novi številki Vestnika, kjer pišemo tudi o tem, kako so v termah zadovoljni z vladnim ukrepi, zbrali pa smo tudi datume, kdaj se bodo odprle pomurske turistične točke. 

turizem pomurje terme