vestnik

V popisu prebivalstva na Madžarskem tretjina več opredeljenih za Slovence kot leta 2011

M. Ha., 27. 9. 2023
Porabsko in kulturno društvo Andovci
Karel Holec je zvesti obiskovalec Triglava.
Aktualno

Rezultat je plod dobrega dela

3965. Toliko ljudi se je oktobra 2022, ko je bil zadnji popis prebivalstva na Madžarskem, opredelilo za Slovence. Številka sama morda ne pove nič, zato pa več pove podatek, da se je pred desetimi leti, leta 2011, za Slovence opredelilo le 2820 prebivalcev Madžarske. Najnovejša številka je torej kar za tretjino višja. »Zelo smo veseli, občutek je, kot bi zmagali na kakšnih volitvah (smeh),« je ob podatku, ki je v javnost prišel včeraj, ko smo obeležili tudi evropski dan jezikov, povedal predsednik Državne slovenske samouprave (DSS) Karel Holec. Ta je skupaj z Zvezo Slovencev na Madžarskem in zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss pred popisom vložila ogromno truda in dela, da bi se Slovenci na Madžarskem opredelili za Slovence. Leta 2021 so med drugim na družbenem omrežju facebook zagnali iniciativo Slovenec sem – Szloven vagyok. »Z njo smo želeli doseči vse Slovence, ki živijo na Madžarskem, ne samo tiste v Porabju. Doslej nismo imeli informacij, kje so, družbeno omrežje pa nam je omogočilo, da jih najdemo. Stran je dosegla 6500 ljudi, zaradi tega sem bil optimističen, da nas je več kot le 2820,« pove Holec. Za to, da se je pred desetletjem za Slovence opredelilo le toliko ljudi, Holec pripisuje delno »krivdo« tudi takratnim vprašalnikom oz. anketarjem, ki niso opozorili ljudi, da lahko navedejo svojo narodno pripadnost. 

matej-arčon, porabje
Facebook/Matej Arčon
Iz arhiva. Mladi porabski Slovenci ob obisku Mateja Arčona.

Pred popisom je bil posnet tudi kratki film, s katerim so želeli vplivati »na srca in dušo ljudi, da ne pozabijo na korenine«, predvsem pa so želeli doseči tudi mlade. S tem namenom so v tem času obiskali tudi več krajev, med njimi Mosonmagyarovar, Sombotel, Budimpešto, porabske vasi …, zagotovo pa so veliko vlogo pri tem imele šole in pouk slovenskega jezika, pa tudi tisti starši, ki doma govorijo slovensko, meni Karel Holec. Zveza Slovencev na Madžarskem že več let organizira tudi tečaj slovenščine in vsako leto je zanj več interesa, poleg Slovencev pa so med udeleženci tudi Madžari, ki se želijo naučiti slovenskega jezika.
Podrobnejši podatki, koliko je Slovencev po posameznih krajih na Madžarskem, v katere starostne skupine spadajo itd., bodo znani v kratkem. »Ta številka kaže, da se je nekaj začelo premikati, prišlo je do spremembe. Vidi in sliši se, da so ponosni, da so Slovenci. To je najbolj pomembno, da smo dosegli,« še dodaja Holec. 
popis-prebivalstva slovenec-sem madžarska porabje