vestnik

43. festival Melodije morja in sonca: Posebni nagradi tudi za prekmurska umetnika

I. B., 7. 7. 2024
Alesh Maatko
To so letošnji nastopajoči na Melodijah morja in sonca. Foto Alesh Maatko
Aktualno

Feri Lainšček bo prejel nagrado MMS avtor, Balladero MMS prihodnost

V Avditoriju Portorož bo danes potekal 43. festival Melodije morja in sonca (MMS). Za zmago se bo potegovalo štirinajst izvajalcev, ki jih je strokovna komisija v sestavi Gregor Ravnik, Iztok Cergol, Tina Marinšek, Mojca Menart in Andrea F. izbrala med 96 skladbami, ki so prispele na javni poziv ali so jih ustvarili povabljeni avtorji in izvajalci. Poudarili so, da so opazili rast v kakovosti glasbene in zvočne produkcije, znatno večje število prepričljivih moških vokalov, manjše število vsakoletnih bizarnosti in izrazito večje število prijavljenih skladb v italijanščini. 

Na festivalu, ki ga bosta vodila Mario Galunič in Lorella Flego, se bodo predstavili tudi trije povabljeni izvajalci, to so prejemniki novih nagrad za preteklo delo in dosežke, imenovanih MMS legenda, MMS avtor in MMS prihodnost. Kot nagrajeni avtor je bil povabljen Feri Lainšček, njegovo pesem bo odpela Regina, nagrado MMS prihodnost bo prejel Dominik Bagola - Balladero, za glasbeno legendo pa skupina Prizma. 



Predstavili se bodo 2B (skladba Ana iz Pirana), Aljaž Ramot (Lebdiva), Anabel (Bilo bi lepo), Balladero (Kantina), Bepop (Valovi morja), Folk idoli (Lejla), Manu (Jaz sem ti), Martina (Amarsi o no), Monika Avsenik (Nisem več edina), Prizma (Vse to je res), Regina (Zopet plešem), Toxine in Marko Vuksanović (Slovenska pesem), Trio Vivere (Kanconeta) in Žan Videc (Neznano). 


Kot izhaja iz opisa nastopajočih, se bo Regina, ki bo na odru festivala nastopila prvič, predstavila s skladbo, ki se žanrsko spogleduje z bosso novo, jazzom in sambo. O besedilu Ferija Lainščka pa je dejala, da je to preprosto ona. Kajti ljubezen je zanjo pogonska sila sveta, ki jo najdemo povsod, če si to želimo, tisti, ki jo poznajo, pa vedo, da je ples moto njenega življenja. Balladero po nekaj izdanih singlih v letošnjem letu ustvarja naprej, pravi, da se mu je nabralo še za en album novih skladb, s katerimi se bo podal v studio, vmes pa tudi na portoroški oder.

melodije-morja-in-sonca mms feri-lainšček balladero