vestnik

(V PREMISLEK) 4265

Andrej Bedek, 4. 6. 2021
Bobo
4265 zastavic, ki simbolizirajo umrle zaradi covida-19 po razglasitvi konca epidemije in preletu letal junija lani.
Aktualno

Razplet finala lige prvakov je potrdil, da v športu in v življenju ni nič samoumevno in da tudi največji favorit ne more zmagati brez prave strategije. Kdo pa zmaguje v Sloveniji?

Prvega junija 2020 smo s preletom vojaških letal – v Ljubljani so spet pozabili na Pomurje – prvi v Evropi, nemara pa celo na svetu razglasili zmago nad virusom. Brezskrbno smo odšli v poletje, nato smo se jeseni epidemije lotili celo s policijsko uro. Ni se izšlo. Aprila letos je sledilo še najstrožje zaprtje države doslej, čeprav je bilo od prve razglasitve epidemije 13. marca 2020 pogosto slišati Naslednjih 14 dni bo ključnih. Katerih 14 dni? Mimogrede: od preleta vojaških letal ob samooklicani zmagi nad epidemijo je v Sloveniji do 1. junija 2021 zaradi covida-19 umrlo 4265 ljudi. Samooklicani zmagovalci nad epidemijo si leto dni kasneje zato ne morejo pripisati še ene zmage, so pa medtem toliko bolj vehementni v iskanju krivcev za poraz.

40.000. Toliko ljudi je po ocenah protestnikov zahtevalo odstop vlade v petek na ulicah slovenske prestolnice. To je dvakrat več kot na tretji vseslovenski ljudski vstaji februarja 2013, ko se jih je za odstop vlade Janeza Janša zbralo 20.000. Vlada je takrat odstopila mesec dni kasneje. Petkov protest pa ni bil zgolj največji v času aktualne vlade, bil je tudi eden največjih protestov v zgodovini samostojne Slovenije. Vlada ni odstopila, ampak je sporočila – prav protestniki, ki vztrajajo že 58 tednov, so eni od krivcev za epidemijo. Zanimivo: tokrat pa niso pozabili na Pomurje, saj zaradi slavja v Fazaneriji v Ljubljani zdaj čakajo na izbruh večjega števila okužb. V soboto bo 14 dni od proslavljanja naslova prvaka.

Brezskrbno smo odšli v poletje, nato smo se jeseni epidemije lotili celo s policijsko uro.

Razplet finala lige prvakov je potrdil, da v športu in v življenju ni nič samoumevno in da tudi največji favorit ne more zmagati brez prave strategije. Kdo pa zmaguje v Sloveniji? Cilj nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19 je vsaj 60-odstotna cepljenost prebivalstva do julija. Očitno se je z njo doseglo vse, samo tega cilja ne. Včeraj je bil delež cepljenih z vsemi odmerki v Sloveniji namreč 19,9-odstoten. Je razlog v tem, da vlada stroko posluša samo takrat, ko se z njo strinja, ne pa tudi takrat, ko so ocene stroke v nasprotju z vladnimi načrti in njenimi strategijami? Zdaj je pred vrati nova strategija – predsedovanje Evropski uniji. Namesto konca: drugi julij je petek, dan prej začnemo predsedovati. Evropa je medtem opazila petkovih 40.000 ljudi.

politika slovenija korona-kriza