vestnik

(V PREMISLEK) Čas za predstavo

Adriana Gašpar, 1. 4. 2022
Nataša Juhnov
Začenja se predstava vseh predstav – volilna kampanja.
Aktualno

Začenja se predstava vseh predstav – volilna kampanja.

Izraz »showtime« oziroma čas za predstavo angleško govoreči narodi uporabljajo tudi kot vzklik ob začetku nečesa vznemirljivega, razburljivega, novega. In začenja se predstava vseh predstav – volilna kampanja. Kandidati strank so znani, med starimi mački se je pojavilo nekaj novih obrazov, ki bodo skušali z bolj ali manj domiselnimi, izpiljenimi, upajmo da tudi vsebinskimi, argumenti prepričati volivce, da jim dajo svoj glas. Gotovo vsaj nekaj kandidatov poznate osebno. Jih boste ravno zaradi tega volili? Ali ravno zaradi tega ne? Pravzaprav je bolj kot to, koga, pomembno, da dejansko volite.

Volilne udeležbe zadnjih let so porazne. Na zadnjih volitvah v državni zbor leta 2018 je svoj glas oddala le dobra polovica vseh volilnih udeležencev oziroma 53 odstotkov, štiri leta prej še nekaj tisoč ljudi manj. Da zmoremo veliko več, smo pokazali na referendumu o zakonu o vodah, na katerem je bila sicer udeležba tudi precej nizka, 46-odstotna, a je očitno predramil druge volivce kot sicer. Referendum o spremembah zakona je bil namreč nezaupnica vladi zaradi koronskih ukrepov, ki so takrat veljali, in okoljskemu ministru Andreju Vizjaku, ki se je za spremembo zakona o vodah zavzemal. 

Proti spremembam je glasovala večina volivcev, in sicer v kar 87 odstotkih. A ne ministru ne vladi se do danes ni zgodilo nič. Skoraj leto dni kasneje gre zares. In čas je, da se iz kavč komentatorjev spremenimo v aktivne državljane in izpolnimo svojo dolžnost. Kakor koli klišejsko se to sliši, vsak glas šteje. Obstajajo stranke, za katere točno vemo, da bodo na volišča pripeljale vsaj 20 odstotkov volivcev. Tako dobro jim kaže vsa ta leta, ker je preostalih 80 odstotkov volivcev brezbrižnih, ne spoštujejo težko priborjenih pravic in ne gredo volit. 

Ste zadovoljni s tem, da ponoči v Pomurju nimamo dežurnih zobozdravnikov? Ste zadovoljni s tem, da leta 2022 v Rogašovcih še vedno nimajo pitne vode? Ste zadovoljni s tem, da Madžarska s kapitalom vse bolj krepi svoj vpliv v Pomurju in s tem v Sloveniji? Če niste, bo 24. aprila čas, da svoje nezadovoljstvo izrazite na voliščih. Oddajte svoj glas in soodločajte o svoji prihodnosti.

v-premislek volitve volilna-soočenja