vestnik

(V PREMISLEK) Dan D

Andrej Bedek, 20. 6. 2024
Wikipedia
Osemdeset let je minilo od odločilnega dejanja druge svetovne vojne, izkrcanja zahodnih sil v Normandiji, t. i. dneva D.
Aktualno

Svoboda je bistveno šibkejša kot na parlamentarnih volitvah. So si ta poraz priznali?

Osemdeset let je minilo od odločilnega dejanja druge svetovne vojne, izkrcanja zahodnih sil v Normandiji, t. i. dneva D. Junija 1944 so zavezniki odprli drugo fronto, prej se je kot edina veselila, pa ne le na vzhodni fronti, proti Hitlerjevim silam bojevala Sovjetska zveza. Nekako manj znan podatek je še po 80 letih ta, da je takratni britanski primer Winston Churchill pred izkrcanjem v Franciji poskušal Američane in svoj generalštab prepričati, da bi Nemčijo zavzeli in porazili s premikom sil prek balkanskega ozemlja in nekdanje Jugoslavije. Kot razlog je Churchill navedel, da se boji Sovjetske zveze, ki bi polarizirala Evropo, če bi prodrla do Berlina. In bi nato uveljavila moč nad preostankom Evrope. Leta 2024 je Evropa ujetnik Rusije, njene naslednice.



Medtem doma desni pol, še posebno SDS, po evropskih volitvah proslavlja. Janez Janša, prvak SDS, je po prvih pozivih k predčasnim volitvam prevedel rezultat tudi v poslanske mandate in s tem dokazoval, da je vladna večina izgubila. »Imamo predsednika vlade, ki ne zna prešteti hiš za poplavljene, stanovanj za mlade, sredstev za Litijsko, nerazdeljenih računalnikov – in ne mandatov,« je znova zelo sporočilno zapisal Janša. Pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami bo spet zaradi Janše liberalno-leva stran morala premisliti, kako naprej. Čeprav Robert Golob trdi, da je za njimi le en polčas. Toda pogosto je za izid tekme odločilen prvi polčas. Golobu že dolgo ne kaže preveč dobro. Povlekel se je v neko čudno obrambo z nespametnimi napadi. Svoboda je bistveno šibkejša kot na parlamentarnih volitvah. So si ta poraz priznali?



Še enkrat je SDS pokazala vse prednosti dobro organizirane politične stranke. Dejstvo je tudi, da so evropske volitve na ravni Evropske unije prinesle premik v desno. Zemljevid Evrope je od nedelje pisan kot že dolgo ne. Doma smo sicer vmes že zašli v slepo ulico. V Gibanju Svoboda, SD in Levici skoraj zagotovo danes težko razmišljajo o naslednjem mandatu. Bi bilo danes v Uniji drugače, če bi Churchillu uspelo v prizadevanjih spomladi 1944? Enoznačnega odgovora ni. Neonacisti medtem paradirajo po Ljubljani.

premislek dan politika vlada