vestnik

(V PREMISLEK) Dolgi prsti

Majda Horvat, 21. 4. 2023
Vanesa Jaušovec
Vrata, ki jih je vlada odprla reformam zdravstvenega zavarovanja, bo namreč treba enkrat za seboj tudi zapreti.
Aktualno

Zdravstvo je drago in se še draži, denar zanj bo nekje treba vzeti.

Vladna zamrznitev premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je prijazna do žepov državljanov, toda nihče ni dal zagotovila, da nas dobrotljivost oblasti ne bo enkrat v prihodnje lopnila po petah. Vrata, ki jih je vlada odprla reformam zdravstvenega zavarovanja, bo namreč treba enkrat za seboj tudi zapreti. Zdravstvo je drago in se še draži, denar zanj bo nekje treba vzeti. Kajti tudi javno blagajno, ki naj bi prevzela še tisti del zdravstvenega zavarovanja, ki ga zdaj obvladujejo komercialne zavarovalnice, bo nekdo moral polniti. Samo od navdiha pravične delitve socialni model zdravstva, ki ga želi vlada z reformo financiranja še okrepiti, ne bo stal pokonci.

Zdaj se denar zbira s plačevanjem prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje in premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, denar po potrebi primakne še državni proračun. Tudi v prihodnje bomo zavarovanci plačevali prispevke in namesto zdajšnjih premij napovedani obvezni zdravstveni prispevek, kar vse bi se stekalo k ZZZS. Pri vzdrževanju zdravstvenega sistema naj bi izdatneje sodeloval še državni proračun. A tudi ta ni vreča brez dna. Kaj bo sledilo, če se bo ob naraščanju izdatkov za zdravstvo tu pipa začela zapirati?



Vlada ima nekaj izhodov. Lahko se vpraša o višini prispevnih stopenj, na osnovi katerih se zbirajo prispevki, ali preveri »razkošnost« košarice pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Še prej bo verjetno pritisnila na stroške ZZZS, ki je že nekaj časa v nemilosti predsednika vlade Roberta Goloba. Ob tem pa si vlada pušča dovolj prostora še za dolge prste, da z obveznim prispevkom ljudem neposredno seže v žep. Če so prej pri tem sodelovale s pobiranjem premij komercialne zavarovalnice, bo to zdaj dovoljeno samo državnim ustanovam.

Za zavarovance se torej tudi po napovedanih reformah finančno ne obeta veliko sprememb. Je pa vse bolj očitno, da je zdajšnja oblast razdrla partnerstvo s komercialnimi zavarovalnicami predvsem iz bojazni, da ne bi »privatizirale« zdravstva z vzpostavitvijo vzporednega zdravstvenega sistema s ponudbo takojšnjih zdravstvenih storitev najboljših strokovnjakov. Za kaj takega pa moraš nagovarjati uporabnike in najlažje je priti do njih prek že vzpostavljenega odnosa zaradi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

premislek aktualno zdravstvo dopolnilno-zdravstveno-zavarovanje