vestnik

(V PREMISLEK) Evropo je upravičeno strah

Andrej Bedek, 24. 2. 2024
Revija Jana
Sobota, 24. februarja 2024, je 731. dan vojne v Ukrajini.
Aktualno

Kje se bodo ustavile šape ruskega medveda?

Sobota, 24. februarja 2024, je 731. dan vojne v Ukrajini. Na drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino pa smo še vedno brez jasne prelomnice, ki bi nakazala, kdaj bo njen konec, še manj, kdo je v tej vojni zmagovalec in poraženec. Prav tako še vedno nimamo jasnega odgovora, ali je Ukrajina edini in končni cilj Rusije. Evropo je upravičeno strah, njena skladišča orožja in streliva so izpraznjena. Ukrajina, ki jo oborožujemo, dnevno porabi do 6000 granat za obstreljevanje nasprotnika, to je okoli dva milijona granat na leto. Oziroma štiri milijone granat v dveh letih. Toliko granat, kolikor jih Ukrajina porabi v enem dnevu, jih Evropa ne proizvede v enem mesecu.

Do konca maja bo potekala največja vojaška vaja zveze Nato po koncu hladne vojne, poimenovana Neomajni branilec s skoraj 100.000 vojaki. Rusija je namreč za Nato še vedno realna nevarnost, ki jo je treba z vsemi vojaškimi sredstvi zadržati na zunanjih mejah zavezništva. Prvič po 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, ko je bila hladna vojna najbolj vroča, se piloti evropskih vojaških lovcev spet urijo v pristajanju in vzletanju z avtocest kot zasilnih letaliških stez. Na evropska tla medtem z manevri prihajajo še dodatne količine ameriškega orožja, opreme in enote, a to očitno ne bo dovolj. Odstavljeni ukrajinski general Zalužni namreč brez dlake na jeziku pravi, da mnoge taktike, ki so se jih ukrajinski vojaki in častniki naučili v Natovih šolah na Zahodu, na bojnem polju ne delujejo ali delujejo slabo.

731. dan vojne v Ukrajini je tako le še ena posledica trenutne geopolitične ureditve sveta, razplet vojne v Ukrajini, ki je povsem negotov, pa je ključen za nadaljnji potek dogodkov v Evropi. Predvsem nas lahko skrbi odpornost Rusije zoper milijardno oboroževanje Ukrajine za zoperstavljanje Putinovi agresiji. Sankcije proti Rusiji tudi niso tako učinkovite, da bi odločilno vplivale na ruske poteze glede poteka in konca vojne. Drugo leto vojne prav tako ni prineslo tako želenega napredka z ukrajinsko protiofenzivo. Evropo je upravičeno strah.

vojna ukrajina premislek mnenje