vestnik

(V PREMISLEK) Duh je medtem že ušel iz steklenice

Andrej Bedek, 7. 7. 2023
Jure Kljajić
Kaj je bolje? Romom premikati domove ali jim omogočiti, da si v obstoječe legalno napeljejo vodo in elektriko?
Aktualno

Kdo bo na boljšem in kdo na slabšem?

Beltinskega župana Marka Viraga čaka dolgo vroče poletje. Čeprav sledi zavezam nacionalnega programa ukrepov za Rome (NPUR), v katerem država kot enega glavnih ciljev med letoma 2021 in 2030 navaja izboljšanje bivanjskih razmer pripadnikov romske skupnosti, bo Virag pri selitvi tamkajšnjih Romov na drugo lokacijo bržkone ostal sam. Brez širše podpore ministrstev in drugih uradnih organov, kot je to že bil običaj v preteklosti. Obenem mu ne gre na roko, da je izgubil podporo očitno edinega glasu razuma v naselju, to je že nekdanjega romskega svetnika Dušana Horvata.

Kaj je bolje? Romom premikati domove ali jim omogočiti, da si v obstoječe legalno napeljejo vodo in elektriko? Enoznačnega odgovora ni, še predvsem zato, ker dolga leta poslušamo razlage, da so njihove pravice pomembne in da je pri zadevah, povezanih z etničnimi skupinami, treba biti previden. Procesi z Romi so, kot kaže praksa, počasni in se lahko izpeljejo samo takrat, ko je to zanje sprejemljivo. Če se je Virag morda preselitve naselja lotil zaletavo, bo premik zato toliko daljši in zahtevnejši.

občina-beltinci, preselitev-romov, deponija-gančani, dron, naseljev-romov-beltinci
Jure Kljajić
Beltinsko romsko naselje ni običajno romsko naselje v Pomurju.

Beltinsko romsko naselje pač ni običajno romsko naselje v Pomurju. Avtohtonih pripadnikov romske skupnosti je v naselju bore malo, večino tvorijo Romi iz drugih pomurskih in slovenskih naselij ter predvsem priseljenci iz držav na območju Zahodnega Balkana. Ti so priselitev in priženitev v naselje izkoristili predvsem za pridobitev pravic v Sloveniji. Zato je treba biti še toliko bolj previden, komu bo kaj pripadlo med morebitno selitvijo. Kdo bo na boljšem in kdo na slabšem. Zato je mogoče razumeti pomisleke nekdanjega svetnika Horvata.

Duh je medtem že ušel iz steklenice. Nepisano pravilo pravi, da je ponovna izvolitev župana pogosto odvisna od njegovega (ne)ukrepanja v romskih naseljih. Glasovi Romov, ki običajno na volitvah volijo enotno, kakor zapove poglavar njihovega naselja, v Občini Beltinci zaradi majhnega števila niso odločilni tako kot v občinah Murska Sobota in Puconci. A se mora župan Virag vseeno zavedati, da ne premika figur po politični šahovnici, da bi ugajal, temveč da ima v rokah usodo ljudi.

premislek romi beltinci marko-virag