vestnik

(V PREMISLEK) Maxima culpa

Maja Hajdinjak, 17. 3. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nedavno je na Poljskem izšla knjiga tam živečega nizozemskega novinarja Ekkeja Overbeeka, ki je več kot desetletje zbiral dokaze o tem, da je papež Janez Pavel II. vedel za spolne zlorabe otrok v Katoliški cerkvi na Poljskem, preden je postal papež, a jih je prikrival tako, da je pedofilske duhovnike premeščal v druge škofije.

Knjiga »Maxima culpa. Janez Pavel II. je vedel« je pričakovano vznemirila dobršen del poljske javnosti, prav tako prispevek preiskovalnega novinarja Michala Gutowskega na TVN, ki so ga predvajali kmalu po izidu knjige. Ta trdi, da je govoril z žrtvami, njihovimi družinami in nekdanjimi uslužbenci krakovske škofije. V prispevku navaja dokumente nekdanje tajne policije iz časa komunizma in redke cerkvene dokumente, do katerih mu je uspelo priti, omenja pa tudi, da mu je krakovska škofija zavrnila dostop do svojih arhivskih dokumentov. Pričakovano so oblasti in Cerkev na Poljskem navedbe ostro kritizirale.

Pri nas medtem odmeva primer patra Marka Ivana Rupnika, ki ga je zaradi obtožb o spolnih zlorabah že pred leti doletela prepoved vseh oblik javnega duhovniškega udejstvovanja. A na te se očitno požvižga, saj je nedavno somaševal v rimski baziliki Praksede in vernikom še naprej veselo predstavlja svoje mozaike. Tako slovenske kot italijanske pristojne institucije pa v zvezi s tem – molčijo. Klasika, kar koli spornega se zgodi znotraj zidov Cerkve, se običajno skuša pomesti pod preprogo. Sama kljub vsem zakramentom in dejstvu, da sem nekoč bila animatorka na oratorijih, kar mi je bilo v veliko veselje, danes cerkev obiščem le ob večjih praznikih. Preprosto zato, ker sem z leti spoznala, da Cerkev ne živi vedno tega, kar uči.

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Cerkev ne živi vedno tega, kar uči.

Na spletu smo objavili povzetek izjav soboškega škofa in beltinskega župnika v zvezi z odločitvijo, da beltinskih birmancev letos k birmovalcu ne bodo pospremili botri. Ljudje so se v komentarjih pod člankom razpisali in očitno so nekatere izjave šle božjim služabnikom v nos. Minulo nedeljo so se zato v stolni cerkvi farani lahko naužili pridige o tem, kako hinavski da so nekateri, ki na eni strani pljujejo po Cerkvi, na drugi pa pobožno klečijo v njenih klopeh. Gospodu kaplanu dam v tem primeru prav, kot dam prav tudi izjavam, da služba botra izgublja pomen, ker so v ospredju zakramenta vse bogatejša darila. Ampak veste, kaj je prav tako hinavsko? Biti božji služabnik in imeti afere. Spočeti otroke. Prikrivati spolne delikte. Molčati, ko Rupnik opravlja božjo službo. Pridigati o morali in se obnašati nemoralno. Vsak naj najprej pomete pred svojim pragom.

premislek cerkev maxima-culpa