vestnik

(V PREMISLEK) Mi smo enotni, pa vi?

Adriana Gašpar, 29. 6. 2024
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Da smo Slovenci sama ljubezen, težko rečemo.

Slovenija je že kot beseda lepa, saj vsebuje besedo love, kar v angleščini pomeni ljubezen. Da smo Slovenci sama ljubezen, težko rečemo, da pa znamo biti srčni, smo ničkolikokrat v resničnih stiskah ljudi že dokazali.

Da znamo stopiti skupaj, ko je treba, smo oziroma v resnici ste, državljani in takratni voditelji, pokazali tudi pred 33 leti. Takrat sem že bila na svetu, a premajhna, da bi si dan zapomnila. Zato morda še toliko bolj z zanimanjem poslušam pripovedovanja ljudi, ki so bili priča dogajanju, vsak zna opisati svoj dan in občutke tistega dne. Kot goba vpijam tudi pripovedovanja tistih, ki so v rokah držali škarje in platno, ljudi, ki so zares prijeli za orožje ali dali ukaze za to. Tudi letos, ko smo spremljali slovesnosti ob dnevu državnosti, so vsi govorci poudarjali, kako zelo enotni smo bili kot narod takrat, kljub temu da je bila negotovost izjemna. Kljub temu da smo se po tihem zavedali, da se v primeru vojne, če nas napadejo z vsemi silami, zelo verjetno ne bomo mogli ubraniti. Narod je bil enoten in odločen, da želi svojo državo.



Kar me še bolj poboža, so izjave politikov, kako složni so bili tudi oni takrat. Da med ljudmi zaradi političnega prepričanja ni bilo omembe vrednega izključevanja, je dejal tudi nekdanji soboški župan Aleksander Jevšek, kot kohezijski minister predstavnik aktualne politike. Te politike, ki ne samo da je njeno izključevanje omembe vredno, ampak zelo skrb vzbujajoče. Kaj se je zgodilo, da ste se politiki tako razklali? Da se zaradi vašega prepiranja in kazanja mišic prepirajo pripadniki različnih strank, ki morda vodij svojih strank nikoli niti niso videli v živo. Komuniciranje med politiki je velikokrat nizkotno in nikakor ne pritiče predstavnikom ljudstva. Po drugi strani pa se vprašam, kakšni smo ljudje, da izvolimo ljudi, ki si tega ne zaslužijo. 


Da Slovenci zares znamo odvreči vse razlike, pokažemo ob vsaki udeležbi slovenskih športnikov na mednarodnih tekmovanjih. Ko igrajo, vozijo, smučajo ... Vsi nosimo majice z napisom Slovenija in slovenskim grbom, ponosni smo, da smo Slovenci, ponosni na čudovito državo Slovenijo. Narod torej ohranja to zavest izpred 33 let, pa jo tudi naši predstavniki v parlamentu?

v-premislek slovenija slovenci dan-državnosti