vestnik

(V PREMISLEK) Varnost se začne pri nas samih

Andrej Bedek, 20. 9. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Bi pravočasen klic na številko 113 pripomogel k temu, da bi ujeli kriminalce, ki so se spravili na bankomat? Enoznačnega odgovora ni, v tem vrtoglavem svetu je posameznik pač raje tiho, kot da se izpostavi. Varnost se vseeno začne pri nas samih.

Vsake toliko nas v Pomurju katero od kaznivih dejanj spomni, da smo na zemljevidu prefinjenih pripadnikov kriminalnih združb, ki bi lahko za dosego svojega cilja v najhujšem primeru celo streljali, da ne bi padli v roke policije. Pred tednom dni je postal tarča ene od tovrstnih združb bančni avtomat v Gederovcih. Pogosto se taki napadi zgodijo na odročnih krajih, kjer ponoči ni žive duše, zaradi kadrovske stiske v policiji pa je v tistih krajih manj patrulj. Združbam iz tujine je ta podatek gotovo znan.

Ne gre obsojati tistih, ki so se v času vloma v servis in napada na bankomat vozili na delo v Avstrijo, pa jih nista zmotila dva avtomobila na črpalki, ki bi morala biti ob taki uri še zaprta. Bi pravočasen klic na številko 113 pripomogel k temu, da bi ujeli kriminalce, ki so se spravili na bankomat? Enoznačnega odgovora ni, v tem vrtoglavem svetu je posameznik pač raje tiho, kot da se izpostavi. Varnost se vseeno začne pri nas samih. Vedno zaklepam avto in ključe vzamem s sabo, čeprav je tudi čez dan avto v garaži, dvorišče pa obdano z železno ograjo. Pač izkušnje s tujci, ki so že stikali po dvorišču.

Pomurje je specifično geostrateško območje z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško v bližini. Je stičišče med severno sosedo in vzhodnoevropskimi državami ter s tranzitno potjo naprej proti Italiji. Če je Slovenija pred desetimi leti veljala za zgolj tranzitno državo, sploh na področju tihotapstva prepovedanih drog, tihotapljenja orožja in trgovine z ljudmi, danes ni več tako. Na območju katere tromeje so spomladi ukradli več traktorjev in jih spravili v Romunijo ter še dlje? Še pred tem pa avtobusa. 

Nedolgo nazaj smo imeli po oceni kriminalistične stroke zahteven primer celo v samem središču Murske Sobote. Osumljenci so prek temnega spleta poslovali in preprodajali drogo po vsem svetu, s poslom bi lahko zaslužili vrtoglave tri milijone evrov, dokler jim niso po 15 mesecih preiskave stopili na prste. Podatek, da kriminalna združba nato v treh letih in pol še ni bila sodno procesirana, skoraj gotovo imajo tudi pripadniki drugih podobnih združb.

premislek razmišljanje