vestnik

(V PREMISLEK) Naj trgovcem s človeškimi usodami v 2024 ne gre slabše kot v 2023

Andrej Bedek, 6. 1. 2024
Svet se je torej v leto 2024 podal s slabo popotnico.
Aktualno

Odgovora na ključni vprašanji, kje smo in kam gremo, sta te dni prežeta predvsem z negotovostjo.

Finska je šesto leto zapored najsrečnejša država na svetu, to pa pomeni, da leto 2023 vsaj pri eni svetovni statistični lestvici ni prineslo nobenega presenečenja. Finska tudi meji na Rusijo, ki je vstopila v tretje leto vojne. V Ukrajini so se frontne črte lani komaj kaj premaknile in leta 2024 bo v zraku predvsem vprašanje nadaljnje ameriške in evropske pomoči, za katero moleduje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pot k miru bo zelo težka tudi za Izrael in Hamas. Izraelska vojska so je odločila za maraton. Naj se nikoli ne pozabi: v Gazi je bilo lani najbolj smrtonosno leto za otroke na svetu.



Svet se je torej v leto 2024 podal s slabo popotnico. Politični voditelji in druge elite so pokazali predvsem nezmožnost reševanja največjih globalnih problemov, vprašanj miru in varnosti ter blaginje in javnega zdravja. Strokovnjaki so medtem ocenili, da se imajo Finci za najsrečnejše na svetu zaradi kombinacije visokih prihodkov, dobrega zdravstvenega varstva in občutka varne države. Koliko bodo to politiki, ne le svetovni, ampak tudi domači, upoštevali in si za to prizadevali v letu 2024?



Za začetek novega leta, za bilance, ki jih delamo kot posamezniki in smo jih naredili tudi pri Vestniku, bi se seveda spodobilo nekaj več optimizma. A odgovora na ključni vprašanji, kje smo in kam gremo, sta te dni prežeta predvsem z negotovostjo. Nikoli sicer res ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše, bi morda lahko rekli pesimisti za leto 2024. Toda letos jih bomo odmislili. In zaželeli, da politikom in odločevalcem, lahko jim rečemo kar trgovci s človeškimi usodami, v letu 2024 ne bo šlo še slabše, kot jim je šlo v letu 2023.



Leto 2024 bo posebno tudi za nas. Že sredi prihodnjega meseca bomo dopolnili 75 let. V vseh teh letih smo v Vestniku in vestnik.si redno razpravljali o kritičnih družbenih problemih in ne le s prstom kazali na krivca za nastale razmere. Čeprav se obratno pogosto zgodi, zlasti v očeh politikov, da smo za probleme krivi tisti, ki nanje opozarjamo in o njih razpravljamo. Toda to držo bomo obdržali še naprej – tudi s karikaturami, kot je spodnja, in s kritičnimi komentarji dogajanja v Pomurju in širše.

karikatura
Anton Buzeti
Karikatura 2023

mnenje premislek