vestnik

(V PREMISLEK) NATO je leta 2024 tako pomemben, kot je bil leta 2004 in 1949

Andrej Bedek, 4. 4. 2024
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vohunska, kibernetska in propagandna vojna se je prejšnji teden na naših tleh že začela. In prav zato bo pomembno, da se bomo kot odgovorni državljani udeležili junijskih evropskih volitev, ki bodo pomembno zarisale smer naše varnosti. Pa tudi obstoja EU in Nata.

Danes severnoatlantsko zavezništvo (Nato) praznuje 75 let in šteje 32 članic. Ko se je Slovenija odločala, da bi postala članica tega zavezništva, je Nato imel pol manj članic. Rusi so pred 20 leti jasno in glasno sporočili, da sprejemajo širitev Nata, če se bo širitev s tem končala. Širitev se s Slovenijo ni končala, medtem pa je zavezništvo ogroženo z vseh strani. Z vzhoda Rusija in vojna v Ukrajini, s severa Kitajska na novi polarni poti, z juga vojna v Gazi in begunci ter z zahoda Trump z grožnjo izstopa. Po skoraj 200 letih nevtralnosti sta se zaradi ruskih groženj zavezništvu pridružili tudi Finska in Švedska. Mnoge članice občutno povečujejo vojaške proračune, svoja sta povečali tudi Avstrija in Švica, pa čeprav nista članici.



Ankete kažejo, da smo danes na repu zaveznic po zaupanju v Nato. Smo tudi med najbolj skeptičnimi do zavezništva in med najmanj naklonjenimi povečevanju izdatkov za orožje. Medtem ko smo še krepko oddaljeni od dveh odstotkov BDP, kolikor bi jih morali nameniti za lastno obrambo, tudi pripravljenost Slovenske vojske ni bistveno drugačna, kot je bila v zadnjih štirih letih. Razlog za skrb torej je, ker smo na stari celini v najbolj kritičnem obdobju po drugi svetovni vojni. A so vseeno dogodki zadnjih dveh let pokazali, da je Nato leta 2024 tako pomemben, kot je bil leta 2004 in 1949. S svojo odvračalno vlogo namreč še vedno edini zagovarja obrambo ozemlja vsake članice. Severnoatlantsko zavezništvo ni nujno najboljša opcija, je pa najmanj slaba od slabih. 



Prvega maja bo minilo še dvajset let od takrat, ko smo tudi v Pomurju – v Gornji Radgoni ter Kuzmi in na Hodošu – ob zvokih Beethovnove Ode radosti polni pričakovanj vstopili v EU. Vojne takrat zagotovo nismo pričakovali, a dejstvo je, da ta hip na evropskih tleh poteka – vojna. Četudi se zdi, da je Ukrajina daleč, je v resnici zelo blizu. Vohunska, kibernetska in propagandna vojna pa se je prejšnji teden na naših tleh že začela. In prav zato bo pomembno, da se bomo kot odgovorni državljani udeležili junijskih evropskih volitev, ki bodo pomembno zarisale smer naše varnosti. Pa tudi obstoja EU in Nata.  

nato obletnica 75-let