vestnik

(V PREMISLEK) Nekaj deset evrov za šolsko kosilo preveč, otroci pa v šolo hodijo z najnovejšimi telefoni

Maja Hajdinjak, 9. 8. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ne bi verjeli, koliko enolončnic, juh, kaše, polnozrnatih žemljic in še česa ostane nedotaknjenih ali pristane v pomijah.

Vlada je nedavno sprejela novelo zakona o šolski prehrani, po kateri bo od 1. septembra 2027 kosilo v šolah brezplačno za vse učence. Do takrat bo prehrana še naprej ostala subvencionirana le za otroke staršev z nižjimi dohodki. Z idejo samo ni nič narobe in v idealnem svetu bi lahko brezplačne obroke delili vsepovprek. A svet žal ni idealen.

Kdor koli je delal v šoli, lahko potrdi, da je tam za prehrano otrok zelo dobro poskrbljeno. Tisti, ki so v jutranjem varstvu, že takoj ob prihodu v šolo dobijo zajtrk. Že čez dve do tri šolske ure, kakor ima pač posamezna šola organizirano, sledi malica, tisti, ki želijo, imajo kasneje še kosilo ali popoldansko malico. Poleg omenjenih obrokov so na veliko šolah sadni kotički, kjer je učencem na voljo sveže sadje, na šoli, kjer sem poučevala tudi sama, verjamem pa, da je praksa podobna še kje, pa so kuharice velikokrat razrezale še kakšno pecivo, pekovske izdelke ali kaj podobnega, kar je ostalo od malice ali kosila, in tudi to ponudile učencem. V slovenski šoli torej zagotovo noben otrok ne more ostati lačen.



Jih je pa veliko izbirčnih. Na tem mestu sem nekoč že pisala o tem, kako zelo natančno evidenco morajo voditi šole, kaj dajo na jedilnik, saj mora prehrana biti raznovrstna, ob tem ne pozabimo še na številne diete, ki jih ima vse več učencev. Šole torej kuhajo dobro, težava pa so otroci, ki veliko hrane zavračajo in zavržejo. Ne bi verjeli, koliko enolončnic, juh, kaše, polnozrnatih žemljic in še česa ostane nedotaknjenih ali pristane v pomijah. Otroci najraje posegajo po pomfriju, čevapčičih in hamburgerjih, ki se seveda kdaj pa kdaj znajdejo na jedilniku, dejstvo pa je, da to pač ne more biti vsakodnevna praksa, če govorimo o uravnoteženi prehrani. Šola pač ni gostilna ali hotel, kjer bi vam od spredaj in zadaj stregli le tisto, kar vam najbolj diši.

Želim povedati, da bi se bilo pred uresničitvijo vladne napovedi dobro vprašati, ali je šolsko kosilo za vse starše res tako velik strošek, ki ga ne zmorejo plačati, tudi v luči tega, da tak ukrep zahteva tudi okrepitev kadra v šolskih kuhinjah. Brezplačna kosila za otroke iz socialno šibkejših družin absolutno podpiram. Ne želim pa podpirati staršev, ki jim je tistih nekaj deset evrov na mesec za šolsko kosilo preveč in bi radi imeli vse zastonj, ob tem pa njihovi otroci v šolo hodijo z najnovejšimi telefoni, tudi za tisoč evrov. Morda pa bi tu malo »šparali«?

malice brezplačno šola