vestnik

(V PREMISLEK) O sodobni vojski

Andrej Bedek, 16. 5. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Stereotipno si predstavljamo vojaka samo s puško v roki, ki se plazi po blatu, a je vojska veliko več kot to, je bilo med drugim sporočilo dogodka.

Slovesnost ob dnevu Slovenske vojske, ki ga praznujemo 15. maja v spomin na leto 1991, ko se je začela uriti prva generacija nabornikov, je bila v torek v Mariboru. Stereotipno si predstavljamo vojaka samo s puško v roki, ki se plazi po blatu, a je vojska veliko več kot to, je bilo med drugim sporočilo dogodka. Predstavili so 50 poklicev, ki jih potrebujejo v slovenskih oboroženih silah, od kuharjev do operaterjev dronov in pilotov.



Vojska ima pomembno vlogo tudi ob naravnih in drugih nesrečah, kot so bile lanske poplave. To ljudje opazijo, zato vojska v javnosti uživa veliko zaupanje, kar se kaže tudi v rastočem zanimanju mladih za sodelovanje z njo. Lep primer je bila petkova rekrutacija v Beltincih. Ob prazniku se je spet pojavilo vprašanje o možnosti ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka. Tudi v luči tega, da je z začetkom vojne v Ukrajini strah pred vojno na pragu Evrope postal resničnost. Naborništvu za zdaj nasprotujejo v stroki in politiki, kar pa ne pomeni, da se ob hitro spremenjenih razmerah tudi njihove odločitve ne utegnejo spremeniti.

simbolična, vojska, vojaki
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Položaj, ki pospeši razmislek in sproži odločitev, kakšno vojsko imeti, se zgodi, ko imamo sovražnika na meji, je stara vojaška modrost. Poljska, ki je že pred invazijo Rusije na Ukrajino drastično povečala obrambni proračun, je napovedala podvojitev števila vojakov v desetih letih, uvoz orožja pa v zadnjih štirih letih povečala za 253 odstotkov. Stockholmski inštitut za mirovne raziskave Sipri je izračunal, da gre v primeru naše države za 3300-odstotno povečanje uvoza orožja v tem obdobju. Na prvi pogled osupljiva številka za Slovenijo pa je preprosto le posledica zanemarjanja naložb v vojaško opremo v preteklosti.

Kljub neizpolnjevanju nekaterih pogojev, ki jih od nas zahteva Nato, in zaostrenim razmeram na evropskih tleh se več kot 60 odstotkov Slovencev počuti varno, kaže nedavna raziskava, ki so jo opravili na fakulteti za družbene vede. Pomembno je, da nas ljudje vidijo, je bilo še eno od sporočil torkove proslave. Še ena od vojaških modrosti pa je, da se bodo ljudje počutili še bolj varne, če bodo lahko gledali sodobno oboroženo silo.

v-premislek vojska mnenje