vestnik

(V PREMISLEK) Odsev kmečkih volitev

Timotej Milanov, 6. 11. 2020
Nataša Juhnov
slika je simbolična
Aktualno

Volitve v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije so bile nazorne, so kot odsev dogajanja v državi. Kmetje so se odločili, da nočejo politika na čelu stanovske organizacije, tudi če gre za predsednika stranke, ki ji sami pripadajo.
Po mnenju poznavalcev si je Marjan Podobnik možnosti za izvolitev dokončno zapravil z objavo bizarnega videa, v katerem je Cerkev – ta je dobila na volitvah predstavnikov pravnih oseb 12 članov v svetu KGZS – obtožil sodelovanja z »udbo«. Podobnik je želel nasprotovanje njegovi izvolitvi postaviti v kontekst strankarske politike, češ da gre za nasprotovanje krepitvi SLS, ki bi z njegovim prevzemom zbornice postala močnejša in po prihodnjih državnozborskih volitvah šla v koalicijo s SDS. S tem očitno ni prepričal niti vseh predstavnikov Cerkve niti Slovenske kmečke zveze, katere uradni kandidat je bil. Domnevno že zagotovljeni glasovi, ki jih je napovedoval, so šli protikandidatu Romanu Žvegliču. Ta je bil v svet zbornice izvoljen kot predstavnik kmečkega sindikata, a je prav tako član SLS, ki jo vodi Podobnik.
Pri tem ni šlo samo za upor kmetov zoper Podobnika, temveč tudi za ignoriranje predsednika vlade Janeza Janše. Ta je nekaj dni pred volitvami na družbenih omrežjih delil sporočilo Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS, v katerem so potrdili, da bodo za predsednika podprli Podobnika. Tudi to ni zaleglo. V zgodovini še ni bilo oblastnika, ki bi bil za kmete brezpogojna avtoriteta, očitno to ni niti Janša.


Neodvisno od tega je dan po razpletu v KGZS Slovenska škofovska konferenca izrazila podporo vladajoči politiki. Samo sporočilo ne bi bilo presenetljivo, saj so nekateri vidni predstavniki Cerkve že doslej jasno izražali simpatije z desnosredinskimi političnimi strankami, kar je njihova pravica. A tokrat so v besedilo vpletli medije v stilu izražanja predsednika vlade in njegovih podpornikov na družbenih omrežjih. »Prevladujoča javna glasila z RTV na čelu« so tako med drugim posredno obtožili dajanja potuhe tistim, ki so odgovorni za širjenje epidemije. To je lažen diskurz, ki skuša na podlagi posamičnih primerov novinarskega poročanja vse medije označiti za krivce pri širjenju epidemije, čeprav večina novinarjev stremi k čim večjemu ozaveščanju državljanov o nevarnosti koronavirusa. Ne glede na omenjene politične simpatije bi pričakoval od Cerkve v tem pogledu nekoliko več širine. Še sreča, da imamo kmete, ki imajo, kot kaže, še najmočnejše hrbtenice v tej državi.


Vestnik kolumne