vestnik

(V PREMISLEK) Ohladitev

Rok Šavel, 20. 4. 2024
Nejc Petrovič
Bodo številne pomurske občine, ki so zagrabile kost zelenega prehoda in vse do zadnje sekunde roka za oddajo vloge premagovale številne prepreke in ovire, ostale praznih rok?
Aktualno

Zelena agenda je najbolj zelena tam, kjer kaplja denar.

V zadnjih dneh nas je po nenavadno vročem obdobju presenetila nenadna in ekstremna ohladitev. V enem dnevu je prišlo do preobrata od povsem poletnih do zimskih temperatur in aprilskega snega, pri čemer so bile ponekod razlike celo 25 stopinj Celzija. No, ne vem, koliko vas je bilo ob poplavi medijskih objav in splošne histerije dejansko presenečenih. Nisem meteorolog, ampak kot razumem, je bilo vroče aprilsko obdobje večja anomalija kot vreme, kot smo mu zdaj priča. Sicer pa, bog ne daj, da bi bil zanikovalec podnebnih sprememb, ampak ne vem, kdo je večji krivec za to stanje – »prdci« Pištekove krave ali pa Mickina neskončna potreba po avokadu z oddaljenih koncev sveta?


Na družbenih omrežjih, ki so v zadnjih letih ob pandemijah, naravnih katastrofah in geopolitičnih premikih postala prava zakladnica znanja, seveda prednjačijo bolj zlovešče teorije. Na dnevnem redu so tudi konference, znatno financirane z javnim denarjem, na katere prihajajo z velikimi jeklenimi konjički in zasebnimi letali dobro ozaveščeni strokovnjaki in politiki ter pozivajo k reševanju planeta. Zagovorniki odrasti in deindustrializacije delajo na polno, toda drastičnim spremembam življenjskega sloga se moramo seveda najprej zavezati navadni smrtniki. V tem kontekstu je zanimiv pravkar zaprt javni razpis za postavitev sončnih elektrarn na občinskih stavbah, za katerega je bilo, vsaj v prvi fazi, namenjenih 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev.


Težko se je znebiti občutka, da so bili zmagovalci znani že pred objavo razpisa. Bodo številne pomurske občine, ki so zagrabile kost zelenega prehoda in vse do zadnje sekunde roka za oddajo vloge premagovale številne prepreke in ovire, ostale praznih rok? Hitro bo jasno, ali so bila sredstva rezervirana za velike in temu primerno prilagojeni razpisni pogoji. To bi me toliko presenetilo kot zadnji vremenski preobrat. Vse bolj se zdi, da zeleni prehod ni nič drugega kot igra za peščico, propagandistom in oblikovalcem tovrstnih politik pa je v ospredju vse drugo kot zaščita okolja in reševanje zemlje. Očitno je zelena agenda najbolj zelena tam, kjer kaplja denar, ne tam, kjer bi ekološka nujnost klicala po njej.

v-premislek ohladitev