vestnik

(V PREMISLEK) Ohladitev

Andrej Bedek, 25. 7. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pred durmi so olimpijske igre. To je čas enega meseca, za katerega so že stari Grki rekli, da se mora takrat vzpostaviti dialog in da naj utihne orožje vsaj za časa iger.

Narava je v zadnjem vročinskem valu gnala peklensko visoke obrate, podobne tistim, s katerimi je Tadej Pogačar iz dneva v dan lomil tekmece v francoskih Alpah in Pirenejih. V petek je bilo zares težko, na meji vzdržljivega, naliv v noči na soboto je nato ohladil ozračje. Narava je na srečo svoj divji ples odplesala le do reke Drave, šestdeset litrov dežja do včeraj pri nas doma pa je bilo zelo nujnih. Koruza je postala nazaj zelena, buče so malo manj rumene. Kako bo naprej? Bo vročina zares pojenjala? Vse kaže, da ne. Žal. In že znano.

Tadej Pogačar
Profimedia
Na dirki po Franciji je skrbno načrtoval sleherni vrtljaj pedala, vsako sekundo, vsak meter, vsako etapo.

Ohladitev je znižala obrate tudi v vsakdanjem življenju, celo pregovorno vroč prekmurski derbi je minil v še celo preveč mirnem vzdušju. Živelj pa vseeno medtem v tem ponorelem svetu, ki je postal ujetnik klimatskih sprememb, ki jih je sam ustvaril, diha na škrge. Vse preveč je nedorečenih reči, ad hoc rešitev, morda povsem slučajnih potez, in to očitno na vseh ravneh našega življenja. Kar sami sebi si stvari zapletamo, premalo je pravega dialoga. Preveč pa nekakšne moderne taktike izvršenega dejstva. Tako bo in konec.



Tadej Pogačar ne le da je v kolesarskem svetu pokoril konkurenco, pravzaprav jo je deklasiral, da je ta bila videti kakor začetniki. A to je storil zato, ker ničesar ni prepuščal naključju. Na dirki po Franciji je skrbno načrtoval sleherni vrtljaj pedala, vsako sekundo, vsak meter, vsako etapo. In to že veliko prej, kot se je ta sploh pričela. Tako kot to delajo pravi zmagovalci, ki se v svoj posel spoznajo do obisti, ker so se ga naučili in ga razumejo, ob sebi pa imajo ljudi, ki jim prisluhnejo. Ker se tudi oni sami spoznajo na ta posel.

Pred durmi so olimpijske igre. To je čas enega meseca, za katerega so že stari Grki rekli, da se mora takrat vzpostaviti dialog in da naj utihne orožje vsaj za časa iger. Mimogrede, v četrtek je bil 883. dan vojne v Ukrajini. Toliko o zares ponorelem svetu. In vročini. V zadnjem vročinskem valu so vremenoslovci našteli 14 vročih dni. Ni še konec vročega poletja. In očitno bo vroča tudi jesen. Da bo kupil orožje, je namreč premierjev koalicijski partner izvedel iz časopisa. Tisti na drugi strani delajo vse, da bi bile predčasne volitve. Pravega dialoga pravzaprav že dolgo ni več.

v-premislek ukrajina vročinski-val klimatske-spremembe