vestnik

(V PREMISLEK) Pred očmi moramo imeti tudi soboškega župana

Rok Šavel, 29. 9. 2023
Rok Šavel
Pri napeti situaciji v rakičanskem dvorcu in soboškem zdravstvenem domu moramo imeti pred očmi tudi župana Damjana Anželja.
Aktualno

Toda zmagovalci in poraženci te igre morda ne bodo v skladu s pričakovanji igralcev.

Priča smo pregovorno vroči politični jeseni, ki se bo zamaknila tudi v zimo, kar je prikladno tudi v kontekstu podnebnih sprememb. Najbolj vroče je dogajanje okoli dveh javnih zavodov v soboški občini, zdravstvenega doma in RIS Dvorec Rakičan, kjer je v ospredju vloga sveta zavoda. Sveti zavodov so (pre)pogosto razumljeni zgolj kot privesek direktorju oziroma da obstajajo samo zaradi tega, ker jih predpisuje zakonodaja. Člani, ki so predstavniki ustanovitelja, bodisi države bodisi v tem primeru lokalnih skupnosti, se delijo po političnem ključu in so del sicer manj eminentnega, a še vedno vsakokratnega volilnega plena. V mnogih primerih so nastavljeni z namenom, da ščitijo hrbet direktorju in ga pustijo pri miru, ko ta upravlja javni zavod po svoji volji.


Druga varianta je, da direktorju na vse pretege nagajajo, ga onemogočajo in se, kot po navadi pristojni za imenovanje in razreševanje direktorja, trudijo za njegovo zrušitev. Niti prvi niti drugi nimajo pred očmi interesov javnega zavoda in poslanstva, zaradi katerega je bil ta ustanovljen, ampak partikularne interese peščice posameznikov ali zgolj enega izmed ustanoviteljev. Mogoče bo zavest o pomenu nadzora in gospodarnem upravljanju javnih zavodov in podjetij dvignila precedenčna sodba, po kateri mora osem nekdanjih nadzornikov Luke Koper zaradi odškodninske odgovornosti vrniti 16 milijonov evrov. Pri napeti situaciji v rakičanskem dvorcu in soboškem zdravstvenem domu moramo imeti pred očmi tudi župana Damjana Anželja.


Lahko bi rekli, da je to ena izmed njegovih prvih pravih preizkušenj v vlogi župana, katere razplet bo pokazal, iz kakšnega testa je. Ob številnih prišepetovalcih mu zagotovo ni lahko, je pa to tudi priložnost, da od vplivnega območja odseka večne maziljence, ki so okužili lokalno in tudi državno politično-gospodarsko sceno. Če pa bo podlegel pritiskom ali jih celo sam izvajal, imamo opravka s še eno igro ničelne vsote. Toda zmagovalci in poraženci te igre morda ne bodo v skladu s pričakovanji igralcev. Anželj mora biti tudi izredno pazljiv, da ne poruši vseh mostov v krhki in navidezno enotni kvazi regiji, ki jo imenujemo Pomurje. Kot pasivnemu spremljevalcu regionalne politike mi je že zdavnaj postalo jasno, da pokrajino sicer potrebujemo, a si je v resnici niti ne zaslužimo.

v-premislek ris-rakičan zd-murska-sobota