vestnik

(V PREMISLEK) Sokol, ne Golob

Andrej Bedek, 14. 1. 2023
Jure Zauneker
Robert Golob. Slika je simbolična.
Aktualno

Robert Golob je kmalu ugotovil, da zgolj sproščenost v 2023. ne bo dovolj. Ta teden je zaplete, s katerimi se je srečal, rešil po podjetniško.

Slovenci se morajo leta 2023 ob štirih zjutraj, odeti v odeje, odpraviti pred stavbo zdravstvenega doma, da dobijo prosto mesto pri osebnem zdravniku. Nekaj dni po prisegi nove predsednice države Nataše Pirc Musar njenemu soprogu, ki se je za javnost prefinjeno umaknil iz predsedniške kampanje, iz tujine na bančni račun nakažejo tri milijone evrov iz lastniške zgodbe propada nekoč uspešnega podjetja. Na vprašanja o ogljičnem odtisu, o škodljivosti katerega je sama razpravljala in vzela pod zob uspešne podjetnike, poleta z vladnim letalom (falcon/sokol) na novoletni koncert na Dunaju, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič med drugim cinično odgovorila: »Naj bi potovala s kočijo?«

Moj prvi letošnji premislek zaradi zgoraj naštetega ne more biti optimističen, pa čeprav je premier Robert Golob ob prehodu iz starega leta v novo stavil na »družbeno sproščenost.« Če karikiram: morda je zaradi družbene sproščenosti predsednica parlamenta govorila o kočiji? Golob je kmalu ugotovil, da zgolj sproščenost v 2023. ne bo dovolj. Ta teden je zaplete, s katerimi se je srečal, rešil po podjetniško. Privolil je v tri povišice v javnem sektorju, tisti, ki so grozili, da bodo stavkali, so tako dobili višje plače. V enem dnevu. Kaj bo to prineslo na dolgi rok v že tako ali tako z draginjo prežetem času?

Tadej Golob je v zahvali v svoji zadnji kriminalki Koma zapisal: »Če bi bil cinik, bi se zahvalil še zalegi, ki jo je v čudnih časih, v katerih je nastala knjiga, naplavilo na čelo države in bi skoraj poskrbela, da bi postala življenja normalnih ljudi v Sloveniji neznosna, če se je ne bi znebili. Pa nisem cinik in se ji ne bom. Hvala bogu nas je normalnih vendarle jebeno več.« Janez Janša ne potrebuje Golobove zahvale, danes je bržkone veliko boljše volje, kot je bil novembra po trojnem referendumskem porazu. Vendarle je na političnem parketu dočakal razmere, v katerih se odlično znajde. Aroganca vladajočih in njihovi prepiri v medijih se namreč že kažejo v oceni dela vlade, Golobovi so si nekaj front po nepotrebnem odprli kar sami. Najbolj nevaren na vsaki fronti je prijateljski ogenj.

slovenija ogenj premislek