vestnik

(V PREMISLEK) Ste darovalec?

Adriana Gašpar, 25. 10. 2024
Slovenija transplant
Oktober nosi veliko pomembnih sporočil. Poleg tega da je rožnati in ozavešča o raku dojk, ki na leto prizadene 1500 žensk in 15 moških, je tudi mesec, ko zaznamujemo evropski dan darovanja organov.
Aktualno

Postopek, da nekdo dobi organ, je dolg, precej zapleten, pri procesu presaditve pa lahko sodeluje tudi 100 ljudi.

Oktober nosi veliko pomembnih sporočil. Poleg tega da je rožnati in ozavešča o raku dojk, ki na leto prizadene 1500 žensk in 15 moških, je tudi mesec, ko zaznamujemo evropski dan darovanja organov.

Ta teden sem imela čast voditi razpravo z izjemnimi posamezniki, ki so doživeli presaditev organa, in z zdravnico, ki je strokovnjakinja na tem področju. Trije sogovorniki so iskreno spregovorili o najhujših trenutkih svojega življenja in o zavedanju, da so živi, ker je nekdo drug, ki je umrl, bil dober človek. Bil je darovalec. Ker se je opredelil ali so morda to storili njegovi ali njeni svojci, zdaj naši sogovorniki živijo. Odprli pa so še en vidik, s katerim se srečuje bolnik, ki čaka na organ. Vsi so se, preden so jih zares odpeljali v operacijsko sobo, poslovili od svojega organa in tako pripravili prostor za organ nekoga drugega. Sogovornik, ki ima že šest let presajeno srce, je na organ čakal v bolnišnici. V trenutku, ko je tisto jutro zdravnik odprl vrata njegove sobe in ga pogledal v oči, je vedel, da imajo organ zanj. Ko mu je zdravnik to res povedal, ga je prosil, da mu posodi stetoskop. Nadel si ga je in slišal šibak utrip svojega srca in se v mislih od njega poslovil. Čez nekaj ur je v njem utripalo srce nekoga drugega, nekoga, ki je bil Človek, ker se je odločil, da lahko v primeru njegove smrti z njegovimi organi nekomu rešijo življenje. Nobenega od naših sogovornikov ne bi bilo več med nami, če ne bi dobil novih jeter ali srca.

SRCE, DAROVANJE ORGANOV
Dreamstime
Vsem, ki omahujejo, ali bi postali darovalci, sporočajo, da je darovanje organov brezpogojna ljubezen, vsem, ki to že so, pa kličejo HVALA.

Postopek, da nekdo dobi organ, je dolg, precej zapleten, pri procesu presaditve pa lahko sodeluje tudi 100 ljudi. Odvzeti organi lahko na ledu preživijo zgolj nekaj ur, zato morajo vsi delovati zelo usklajeno ob kateri koli uri dneva ali noči. Sogovornica je dobila le en tak klic, da imajo zanjo nov organ, in ga je tudi prejela, drug sogovornik je jetra zares dobil šele ob petem klicu. In vsakič postal močnejši.



Ob koncu so vsem, ki čakajo na organ, položili na srce, da niso sami in da naj se obrnejo za podporo na društvo Slovenija Transplant, ki združuje vse, ki so to že prestali.

Vsem, ki omahujejo, ali bi postali darovalci, sporočajo, da je darovanje organov brezpogojna ljubezen, vsem, ki to že so, pa kličejo HVALA.

v-premislek mnenje Transplantacije darovanje-organov