vestnik

(V PREMISLEK) V dojenčkovem želodcu ni bilo sledi hrane, v sobo je padel dež. Ravnanje pa po protokolu, mar ne?

Andrej Bedek, 11. 4. 2024
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nastala je zmeda.

Včeraj mi je eden od prijateljev potožil, da je zjutraj komaj prepričal hčerko, da je šla v šolo, ker jo je bilo zelo strah, da jo bodo med poukom ustrelili. Kot mu je rekla prestrašena deklica, jih je ena od učiteljic dan prej posvarila, da je možno, da bo na šoli prišlo do streljanja, kot se je to zgodilo na Finskem. Na spletu se je namreč pojavila grožnja, da se bo v sredo na eni od slovenskih šol zgodil strelski napad. Mlade oči so lahko v torek na cestah videle tudi več policijskih avtomobilov kot običajno, ker so se v Murski Soboti policisti usposabljali za obvladovanje nogometnih navijačev, in je najbrž to še podkrepilo strah.



Policiji se je dogodek, napovedan v zapisu na spletu, zdel malo verjeten, a so slovenske šole kljub temu pozvali k samozaščitnemu ravnanju in pozornemu spremljanju dogajanja. Nekateri menijo, da je bilo to policijsko pojasnilo mogoče razumeti tako, da so sami sicer ocenili, da ne gre za resno grožnjo, so pa šole za vsak primer opozorili, da ne bi v primeru kakšnih incidentov kdo s prstom pokazal na policijo. A nastala je zmeda. V prihodnje bo zato vsekakor nujno treba komunikacijske protokole med policijo in ministrstvom za vzgojo in izobraževanje nekoliko izboljšati, da ne bo treba ob vsaki grožnji pred šole postavljati varnostnikov in policistov ter vznemirjati javnosti.



Medtem je luč sveta ugledalo poročilo nadzora nad ravnanjem socialne službe pred tragično smrtjo dojenčka na Goričkem. Socialna inšpekcija je ugotovila, da je center za socialno delo ravnal po protokolu službe in da v družini ni mogel prepoznati elementov morebitnega zanemarjenja otrok. A sedemmesečni otrok je februarja 2024 umrl zaradi izstradanosti in dehidracije. Ob smrti je tehtal krepko manj kot ob rojstvu, obdukcija pa je pokazala, da v dojenčkovem želodčku ni bilo prav nobene sledi hrane, mineralov ali vitaminov. Več otrok družine, ki je prejemala za dve solidni plači socialne pomoči, pa je spalo v majhni sobici na ležiščih, na katerih so bili še kupi oblačil in drugega. Skozi strešno okno pa je v sobo padal dež. Po protokolu, mar ne!?

v-premislek mnenje nadzor inšpekcija