vestnik

(V PREMISLEK) Varnost

Andrej Bedek, 26. 10. 2023
Damjana Nemeš
Po stopnjevanju nasilja na Bližnjem vzhodu so nekatere evropske države, med njimi Slovenija, dvignile stopnjo ogroženosti.
Aktualno

Po stopnjevanju nasilja na Bližnjem vzhodu so nekatere evropske države, med njimi Slovenija, dvignile stopnjo ogroženosti. Teroristična ogroženost pri nas doslej še ni bila ocenjena tako visoko. Kako resno je?

Vsakič, ko se v Evropi zaradi povečanja varnostnih groženj začnejo ponovno vzpostavljati mejne kontrole, se mi v spomin prikrade april 2000, ko smo bili študenti obramboslovja gostje na Kraljevi vojaški akademiji v Bruslju. Naši gostitelji so nas zvečer popeljali po bruseljskih ulicah, pred eno od ulic pa so stala policijska vozila ter ob njih policisti v čeladah, neprebojnih jopičih in s puškami v rokah. Kaj je to, nas je zanimalo. To je vhod v četrt Molenbeek, tu živijo tujci, predvsem muslimani, in so nevarni, so nam razlagali bodoči častniki belgijske vojske. Še policisti se izogibajo te četrti, so nam razlagali. Iz te četrti so nato prišli načrtovalci in izvajalci grozovitih terorističnih napadov novembra 2015 v Parizu in marca 2016 v Bruslju ter tudi drugod.

Po stopnjevanju nasilja na Bližnjem vzhodu so nekatere evropske države, med njimi Slovenija, dvignile stopnjo ogroženosti. Teroristična ogroženost pri nas doslej še ni bila ocenjena tako visoko. Kako resno je? Aktualne številke nezakonitih prehodov meje, s katerimi bi lahko v Evropo prišla varnostna tveganja v obliki skrajnih radikalnih dejanj, v Pomurju sicer ne kličejo po dodatnih ukrepih, pa vendarle se je regija že srečevala s primeri radikalizma. Lendavski policisti so oktobra 2010 v Dobrovniku ustavili nekega Nemca in njegovo partnerico. Moški je v Afganistanu uril samomorilske napadalce, par pa je čez Slovenijo potoval v Bosno in Hercegovino k somišljenikom. Ujeli so ju povsem naključno. Koliko tega gre čez naše meje oktobra 2023?

pince, nadzor-na-mejah, mejni-prehodi
Damjana Nemeš
Aktualne številke nezakonitih prehodov meje, s katerimi bi lahko v Evropo prišla varnostna tveganja v obliki skrajnih radikalnih dejanj, v Pomurju sicer ne kličejo po dodatnih ukrepih, pa vendarle se je regija že srečevala s primeri radikalizma.

Je slovenski policijski sistem, ki mora izločati take grožnje, danes res v dobri kondiciji? Enoznačnega odgovora ni. Tudi zato, ker kar je začela vlada Janeza Janše marca 2020, vlada Roberta Goloba nadaljuje. Depolitizacija slovenske policije, ki jo danes izvaja politika, je zgolj politizacija v drugo smer. Če pa se dotaknemo še novih razkritij v parlamentarni komisiji, ki preiskuje vmešavanje v delo policije, je čas, da koga pokličejo na kazensko odgovornost. A težko verjamem, da se bo to zgodilo, še posebej ker sta se, očitno zato, da bi te obtožbe čim prej zvodenele, istočasno zavrtela spina o domnevno spornih avtocestnih poslih NSi in avtogolih v Svobodi. Politika res nima nič skupnega z moralo. Upam pa, da jo vsaj malo skrbi za našo varnost.  

stopnja-ogroženosti slovenija politika